Mak’luk Zat was het fictieve tienerbandje dat onderdeel uitmaakte van de theaterproductie ‘Uit de Maat’ uit 1983 van studenten van de Kunstacademie in Kampen. Acht eerstejaars studenten van de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar, jaargang 1982-1983, aangevuld met twee Kamper amateurmuzikanten werkten gezamenlijk aan deze productie. Het project werd geleid door docent drama Kees de Groot, die tevens de regie deed. Herman Schilder en Kees Aarten verzorgden tijdens de uitvoeringen het licht en geluid. Omdat de voorstelling in eerste instantie bedoeld was voor huishoudscholen, noemde de groep zich ‘Spinazie’. Huishoudscholen werden destijds wel laatdunkend ‘spinazie academies’ genoemd.

Het plot:
Een majorette groepje verblijft in een groepsaccomodatie, omdat ze de volgende dag meedoen aan een concours. In hetzelfde pand repeteert ook een 3-mans tienerbandje, dat uiteraard met de meiden in contact komt. Dit resulteert in diverse ontwikkelingen, onder andere dat één van de majorettes als drummer gaat meespelen. Daarnaast komen er diverse thema’s aan bod zoals anders zijn, buiten de groep vallen, relaties en verliefdheid.

Het project liep vanaf 17-12-1982 (eerste repetitie) tot 03-07-1983 (laatste voorstelling). In totaal zijn er 16 voorstellingen (inclusief try-outs) gegeven op diverse middelbare scholen en een meisjesinternaat.

Bandleden Mak’luk Zat
Kees Aarten – basgitaar
Arend Bouwmeester – saxofoon
Gertrude Mulder – drums
Herman Schilder – gitaar
Theo Schlepers – zang
Heleen Verwey – zang


FOTO’s:


Twee songs van Uit De Maat voorstelling zijn op opgenomen en op vinylsingle uitgebracht.