The Savages was een band uit Kampen. De band was actief in de eerste helft van de jaren ’60 en speelde voornamelijk instrumentale covers van de Britse band The Shadows. Er werd geoefend in een kelderbox aan de Rondweg waar drummer Gerrit Jan de Groot destijds woonde. Rond 1961 begonnen de vier jongens samen een bandje. Ze kenden elkaar van school en uit de buurt waar ze woonden. Thijs en Gerrit Jan kenden elkaar van school en van AMDG. Thijs speelde gitaar en kende een jongen bij hem uit de straat die basgitaar kon spelen, Han Riezebos. Gerrit Jan kende Harry Schoonewelle bij hem uit de buurt, die eveneens gitaar speelde. Ze noemden zichzelf The Savages, De Wildemannen. Met Gerrit Jan als drummer was de band compleet.

Het drumstel werd door Gerrit Jan zelf gebouwd. De grote bassdrum was in feite een grote trom die al langere tijd bij AMDG ergens in een hoekje lag te verstoffen. Gerrit Jan had zelf linnen over de drum weten te spannen en daarop de bandnaam aangebracht. De toms werden ergens goedkoop aangeschaft en het pedaal voor de bassdrum wist hij zelf te fabrieken van een oude fietsnaaf.

De jongens studeerden een aantal nummers van The Shadows in en kregen het voor elkaar om in de Lemkerzaal van de Broederkerk te mogen optreden. Daar werd wekelijks op zaterdagavond een jeugdsoos georganiseerd voor de lokale jeugd. De band werd al snel opgemerkt en na een paar optredens kregen ze een uitnodiging om in ‘t Voorhuys in Emmeloord te komen spelen. Een hele stap voor een paar jongens die net waren begonnen met hun bandje. Daarna ging het snel met de boekingen: er werd opgetreden in zalen in Genemuiden, Zwartsluis en meerdere zaterdagavonden achtereen in “Het Herderinnetje” in Hasselt. Ze werden vervolgens benaderd door Cherry van der Beek. Hij had een tournee in gedachten met meerdere bands die weken achter elkaar iedere denkbare zaal in de Noordoost Polder zou aandoen. Zo speelden ze samen met The Gamblers en andere bands uit de regio in plaatsen als Creil, Bant, Emmeloord, Nagele, etc. The Savages traden tevens op als voorprogramma van de bekende Nederlandse band ZZ en de Maskers in de veilinghal in IJsselmuiden. Ook The Gamblers stonden die dag op het podium.

Na ongeveer een jaar verliet Thijs de band en werd opgevolgd door Dick Wonnink, die toen nog gitaar speelde. Ook voor Gerrit Jan eindigde het avontuur bij The Savages, toen in 1965 de dienstplicht hem riep. Zijn plek werd ingevuld door de drummer van The Mozarts uit Zwolle.

Bezetting 1:
Han Riezebos – gitaar
Gerrit Jan de Groot – drums
Thijs Snoeijer – sologitaar
Harry Schoonewelle – slaggitaar

Bezetting 2 (tot eind 1964):
Han Riezebos – basgitaar
Gerrit Jan de Groot – drums
Dick Wonnink – sologitaar
Harry Schoonewelle – slaggitaar

Bezetting 3 (eind 1964 tot 1965):
Han Riezebos – basgitaar
… – drums
Dick Wonnink – sologitaar
Harry Schoonewelle – slaggitaar