Het gezin Van Winsum is een zeer muzikaal gezin. Vader Van Winsum speelde trombone bij Volharding en moeder Van Winsum speelde picolo. Alle vijf broers Henk, Wim, Gert, Aleid en Harro van Winsum hebben in de loop van de jaren in verschillende Kamper bands gespeeld.

De twee oudste broers Henk en Wim werden in 1956 en 1957 in Kampen geboren. Henk en Wim zongen al vanaf hun 13e samen in de Kamper rockband Enterprise. Tijdens de middelbare schooltijd werd de band Groep No opgericht en nog weer later speelde Henk in de eerder genoemde Kamper rockband Conspire.

De drie jongere broers Gert, Aleid en Harro werden in de periode tussen 1965 en 1971 geboren. Broer Wim was toen al lang bezig met het leren muziekspelen en had meerdere instrumenten aangeschaft. Een ongebruikte gitaar van hem zorgde ervoor dat de muzikale interesse van de jongere broers werd gewekt. Op hun slaapkamer leerden Aleid en Gert zichzelf op deze gitaar de eerste stapjes van het muziek maken.

In 1984 begonnen zij met een aantal vrienden een new wave/rockband. Ze noemden zichzelf de Mercenarys en hadden onder andere optredens in ‘t Ukien. Gert was de zanger en speelde keyboard. Aleid had zich inmiddels alle instrumenten eigen gemaakt, hij speelde gitaar, basgitaar, drums en keyboard. De jongste broer Harro kwam later ook bij de band, hij speelde basgitaar.
In 2001 overleed Harro echter plotseling. Een enorme klap voor het gezin. Aleid legde op dat moment al zijn instrumenten neer en heeft sindsdien geen noot meer gespeeld.

Gert van Winsum
Aleid van Winsum
Wim van Winsum
Harro van Winsum
Henk van Winsum


FOTO’s: