Een tijdje geleden had ik contact met Henk van Winsum van de Kamper band Conspire. Na wat verder uitzoekwerk, blijkt Henk uit een zeer muzikale familie met vijf broers te komen. Vorige week vrijdag sprak ik met een van hen, Aleid van Winsum.

Het gezin Van Winsum blijkt een zeer muzikaal gezin te zijn. Vader Van Winsum speelde trombone bij Volharding en moeder Van Winsum speelde picolo. Alle vijf broers Henk, Wim, Gert, Aleid en Harro van Winsum hebben in de loop van de jaren in verschillende Kamper bands gespeeld.
De twee oudste broers Henk en Wim werden in 1956 en 1957 in Kampen geboren. Henk en Wim zongen al vanaf hun 13e samen in de Kamper rockband Enterprise. Tijdens de middelbare schooltijd werd de band Groep No opgericht en nog weer later speelde Henk in de eerder genoemde Kamper rockband Conspire.

De drie jongere broers Gert, Aleid en Harro werden in de periode tussen 1965 en 1971 geboren.
Broer Wim was toen al lang bezig met het leren muziekspelen en had meerdere instrumenten aangeschaft. Een ongebruikte gitaar van hem zorgde ervoor dat de muzikale interesse van de jongere broers werd gewekt. Op hun slaapkamer leerden Aleid en Gert zichzelf op deze gitaar de eerste stapjes van het muziek maken.

In 1984 begonnen zij met een aantal vrienden een new wave/rockband. Ze noemden zichzelf de Mercenarys en hadden onder andere optredens in ‘t Ukien. Gert was de zanger en speelde keyboard. Aleid had zich inmiddels alle instrumenten eigen gemaakt, hij speelde gitaar, basgitaar, drums en keyboard. De jongste broer Harro kwam later ook bij de band, hij speelde basgitaar.
In 2001 overleed Harro echter plotseling. Een enorme klap voor het gezin. Aleid legde op dat moment al zijn instrumenten neer en heeft sindsdien geen noot meer gespeeld. Nu, twintig jaar later, probeert hij weer voorzichtig te gaan genieten van het zelf muziek maken.

Een indrukwekkend verhaal.

De vijf broers hebben in de loop der tijd samen een aantal songs opgenomen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *