Het is dinsdag 21 oktober 1986. Dinsdag, dat betekende in de jaren ’80 dat de VARA op de radio te horen was. Verticale radioprogrammering heette dat, een van de laatste overblijfselen van de verzuiling in Nederland. Tussen de middag presenteren DJ’s Henk Westbroek en Jack Spijkerman afwisselend de Steen en Been Show. Op deze bewuste dinsdagmiddag wordt er live verslag gedaan van het WK haring eten. Met daarin speciale aandacht voor Kampenaar Lammert ten Klooster. Hij weet in 1 uur tijd 22 stuks haring naar binnen te werken. Daarmee heeft hij het vorige record verbroken en mag hij zich vanaf nu officieel “wereldkampioen haring eten” noemen.

Een leuk nieuwsfeitje over onze Kampenaar, maar Lammert was destijds wel vaker in het nieuws. Zo wist hij in 1987 een rolletje in een VPRO TV serie te bemachtigen, begon hij in de binnenstad van Kampen een platenzaak, later weer een snackbar op de Koornmarkt, en hij was jarenlang programmamaker bij lokale radio IJsselmond.

Maar de meeste bekendheid heeft hij ongetwijfeld verkregen door zijn zangkunsten. Lammert werd door veel Kampenaren destijds ook wel de zingende melkboer genoemd. Met zijn elektrische melkwagen reed hij vrolijk zingend  door de straten van Kampen-Zuid. Onder zijn artiestennaam Raphael bracht hij in de jaren ’70 een aantal singletjes uit. Zijn bekendste nummer is toch wel “Carrousel” uit 1974. Een paar weken geleden ontving ik dit 50 jaar oude singletje van familie Kuiper uit Kampen. Persoonlijk gesigneerd door de melkboer “Van Raphaël, voor fam. Kuiper“. En nu dus ook toegevoegd aan het Muziekarchief Kampen.

Heeft u thuis ook nog ergens oude singletjes of LP’s liggen? Al deze Kamper muzikanten verdienen een mooi plekje in het Muziekarchief Kampen.


 

One Reply to “Lammert ten Klooster – een wereldkampioen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *