De Bronstgieters was een band uit Kampen. In 1987 begon het drietal onder de naam de Achteruitkijkspiegeltjes. Na 1 optreden werd de bandnaam veranderd in De Bronstgieters. Aanvankelijk begonnen in “een donkere kelder even buiten Hattemerbroek met het tapen van ontspoorde geluiden en volslagen demente live-discussies”, kreeg de band al snel naam en faam in Kampen. In 1991 deed de band mee aan de jaarlijkse Grote Prijs van Nederland. De Kampenaren wisten door te breken tot de halve finale die op vrijdag 22 november in de Oosterpoort in Groningen plaatsvond. Gitarist Robert Reitsema werd door de jury uitgeroepen tot “beste gitarist”. De prijs hiervoor, een nieuwe gitaar, ontving hij tijdens de finale in Paradiso in Amsterdam op zaterdag 14 december 1991.

Martijn en Robert gingen ná De Bronstgieters verder met de band Hanzasport.

Bezetting:
Bernd Brugman – zang
Martijn Rosdorff – drums
Robert Reitsema – gitaar en bas (gitbasjodel)


FOTO’s:


Promo biljetters:


DISCOGRAFIE:

Abzeurde Paaltjes (1991)
Op dinsdag 13 en woensdag 14 november 1990 nam de band 10 songs op voor hun demo “Abzeurde Paaltjes”. De opnames vonden plaats in de oefenruimtes van Popbelang. Techniek was in handen van Robert Jan Bruins. Ook Wim Koster kreeg een eervolle vermelding in de credits als Hulp.afd.kerel. De presentatie van deze demo, inclusief videoclip van Rebe Meine Rücken, vond plaats in ‘t Ukien op vrijdagavond 25 januari 1991.

Klik voor tracklist


Pretenseerd Lijf

Een verzameling van liveopnames van De Bronstgieters. Zoals de band het zelf omschrijft in de linernotes: “Wat! Irritante mensjes op een téépje-lijf tonen. Nogwel lijf, ‘t is jammer maar helaas eens waren er hier bewegende beelden bij, die een act moesten voorstellen.”

Klik voor tracklist


Rosmantieke Tietelantuurtjes (1992)

In april 1992 werd deze opgenomen in de ruimtes van Popbelang. Robert Jan Bruins zorgde voor de opnames en de eindmix. De A-Kant van deze tape is getiteld Rosmantieke Tietelantuurtjes. De B-kant heeft als titel Rosmantic Titelantics.

Klik voor tracklist


Promonade

Een verzameling liveopnames van De Bronstgieters, grotendeels dezelfde tracklist als de “Pretenseerd Lijf” tape.

 

Klik voor tracklist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *