Cor Mellema werd op 22 september 1911 geboren als Cornelius Marten Mellema. De eerste 23 jaar groeide hij op in Kampen en was muzikaal erg actief. Al op 11-jarige leeftijd werd hij in 1923 lid van de Broederband, waar hij zich in korte tijd ontpopte tot een uitstekende trompettist.

Behalve bij de Broederband speelde hij ook in de bands van Kampenaren Jo ten Hove en Jacques Schutte. In Zwolle speelde hij in de bands van Chris Bakker en van Jan Timmerman. Om zich verder te ontwikkelen ging Mellema muziek studeren met trompet als hoofdvak. Zo wist hij al snel van muziek zijn beroep te maken en speelde hij vanaf 1932 al in verschillende amusements- en showorkesten.

Kampen werd waarschijnlijk te klein voor hem, want in 1934 verhuisde hij naar Amsterdam, net zoals Jacques Schutte dat een paar jaar eerder had gedaan. Cor ging daar spelen in het orkest van (eveneens geboren Kampenaar) Wim Elzendoorn en hij werkte samen met zanger en cabaretier Louis Davids. Later speelde hij in het radioharmonieorkest en van 1949 tot 1965 speelde hij in het orkest van de Nederlandse Opera.

Cor bleek een uitstekend componist en arrangeur te zijn. In de jaren ’60 ging hij bij muziekuitgeverij Molenaar uit Wormerveer werken, zo’n 20 kilometer van zijn woonplaats Amsterdam. Hij schreef verschillende composities en arrangementen die nu nog steeds wereldwijd worden gespeeld. Sail Away, Prima Vista, The Spirit of St. Louis zijn een aantal bekende voorbeelden van zijn hand. Voor bepaalde werken gebruikte hij het pseudoniem Fred Marga. Nog weer later werkte hij bij Buma in Amsterdam.

En ondanks al die jaren in Amsterdam, bleef Kampen toch altijd wel zijn stad; hij bleef contact houden met zijn vrienden (Jan Elhorst sr.) hier en dirigeerde regelmatig een orkest in Kampen. In 1976 werd hij benoemd als erelid van de Broederband. Tijdens het 85-jarig bestaan van de Broederband bood Cor Mellema de door hem opnieuw geïnstrumenteerde Broederbandmars aan. Toen is ook de afspraak gemaakt dat deze mars altijd zou dienen als afsluiting van een concert.

Cor Mellema is 74 jaar oud geworden, in 1986 overleed hij op 7 januari in zijn woonplaats Amsterdam.

Broederband – trompet


Composities:
1963 – Pug Nose (Mopneus), ouverture
1963 – The Spirit of St. Louis, mars
1979 – Toreador, paso-doble
1980 – Die Ehre Gottes aus der Natur
1984 – Sail Away, mars
1986 – Prima Vista, mars
Viva Alexandra
Viva Mariska
Bella Vista

Arrangementen:
1951 – Boven de wolken – Crawford, R. | arr. Mellema, Cor M.
1952 – Into Thy Hands – Wolsey, Newman | arr. Mellema, Cor M.
1961 – Entrance and March of the Peers from “Iolanthe” – Sullivan, Arthur | arr. Mellema, Cor M.
1962 – Tannhäuser; Grande Marche; Einzug der Gäste – Wagner, Richard | arr. Mellema, Cor M.
1968 – Trauermarsch – Beethoven, Ludwig van | arr. Mellema, Cor M.
19xx – Selectie uit de operette “Die Blumen von Hawai” – Abraham, Paul | arr. Mellema, Cor M.
19xx – Zigeunerliebe. Walsselectie uit de Operette – Lehar, Franz | arr. Mellema, Cor M.
19xx – Een Morgen, Middag, Avond in Wenen | arr. Mellema, Cor M.
19xx – Iolanthe ouverture | arr. Mellema, Cor M.