Heinrich Tiben (1932) komt oorspronkelijk uit het West-Friese Medemblik. Toen Hein 9 jaar oud was, verhuisde familie Tiben in september 1941 naar Kampen. Vader Tiben was een wegen- en dijkenbouwer die werkte aan het inpolderen van de Zuiderzee. Hij kreeg zijn standplaats in Kampen, waar het gezin in de Boelestraat ging wonen.

Na de oorlog begon Hein met accordeon spelen bij de EKAS, de Eerste Kamper Accordeon School. Hij kreeg daar les van Jo ten Hove, die met zijn Ten Hove Band regelmatig in de Stadsgehoorzaal optrad. Toen drummer Tinus Spaan van EKAS ermee stopte en muzikaal leider Jo ten Hove met de handen in het haar zat, stapte Hein naar voren en wierp zich op als drummer, zonder ook maar ooit één slag gedrumd te hebben. Het ging hem goed af en zo begon zijn muzikale leven als drummer in verschillende bands.
Zijn passie voor drummen was al jaren daarvoor aangewakkerd. Toen hij als 6-jarig jongetje met zijn ouders naar een feestavond in Medemblik ging en alle gasten gezellig bij elkaar zaten, zat hij de hele avond op het podium gebiologeerd te kijken naar de drummer en zijn drumstel.

Hij ging drumlessen volgen bij het Stedelijk Orkest Kampen, waar tamboer Henk van Mierlo zijn leermeester werd. Na veel oefenen begon Hein in de eerste helft van de jaren ’50 samen met Gerard Lorist (saxofoon) en collega Gerrit van de Wetering (accordeon) een bandje. Ze noemden zichzelf The Musical Sturgeons (2). Die naam was al eerder gebruikt door een eerdere band, maar ze kregen toestemming om de naam te gebruiken.
Ze traden veel op in de kernen van de Noordoostpolder, onder andere in de Saaze in Kraggenburg, Koomen in Luttelgeest, Ens, Nagele, Marknesse, Emmeloord, Bant en Urk. Maar ook in zaal Urbana in Zwolle waren ze een graag geziene band. Na een aantal jaren succesvol met de Musical Sturgeons gespeeld te hebben, volgde een periode die Hein nu zelf omschrijft als een “rouwperiode”. Gerrit van de Wetering komt om bij een noodlottig motorongeval en later overlijdt ook Gerard Lorist bij een tragisch bedrijfsongeval.

Hein leerde nieuwe muzikale kameraden kennen en maakte een nieuwe start met mannen als Hans Sparreboom, Tonny van de Bos, Joop Albers en Ab Goosen. Hij speelde verder nog in een aantal naamloze bands met Klaas Baving (saxofoon), Henk Sinnema (piano), Joop Oldenhof (accordeon), Ab Goosen (bas en viool), multi-instrumentalist Jan Lorist, en Henk Drenth (piano).

Verder drumde Hein nog in de Kamper bands The Meteoors, de Kakroka’s (Kanis, Kroon en Kanis), de Free-Hei-Jo’s (Freek, Hein en Joop) en The Onions.

EKAS – accordeon
The Musical Sturgeons (2) – drums
The Meteoors – drums
Kakroka’s – drums
Free-Hei-Jo’s – drums
The Onions – drums


FOTO’s:


Connecties:

Hein Tiben is een oom van Edwin Diender.