Midden jaren zestig ontstonden er verschillende bandjes in de stad Kampen. Veel jongens kwamen net van school en werden internationaal muzikaal geinspireerd door o.a. de Beatles, Rolling Stones, Elvis Presley en Clif Richard. In Nederland waren op dat moment onder andere Boudewijn de Groot, the Blue Diamonds, the Cats, Rob de Nijs, Nico Haak en Ria Valk populair.

Kampenaar Jan Elhorst speelde in die tijd samen met Wim Luisman bij muziekvereniging de Broederband. Wim speelde trompet en was ook drummer, Jan speelde klarinet en saxofoon. De jongens wilden ook graag een bandje beginnen. Wim kende een jongen van de Willem de Zwijger mulo die orgel speelde, Henk Meutgeert (de Meute). Henk speelde traporgel ofwel harmonium. Hij kreeg les van zijn oom Lammert Niemeijer, een bekende Kampenaar, organist en docent aan de muziekschool.

Ab van Sloten speelde basgitaar en maakte het nieuwe bandje compleet. Het traporgel bij Henk thuis werd in de volksmond “psalmfiets” genoemd. De jongens waren zover om te gaan oefenen maar Henk had zelf geen piano, en geld om er een te kopen was er niet. Eim Belder, een vriend van de jongens, bood uitkomst. Hij had een Philicorda, een kruising tussen een orgeltje en een Philips piano die gebruikt mocht worden. Daarmee kon de band eindelijk in 1967 begonnen. Er werd gekozen voor de naam “The Onions”.

Het eerste optreden was een avond van de duivenvereniging in de koffiekamer van de Stadsgehoorzaal, voor een gage van 75 gulden. Inmiddels waren de jongens naar Amsterdam getogen om bandkleding aan te schaffen. Die vonden ze bij Tip de Bruin op de Nieuwendijk, waar ze kanarie gele jasjes kochten.

De apparatuur bestond uit een simpele buizenversterker, zelfgemaakte boxen, een paar tweedehands microfoons en een echo apparaat, zelf gemaakt door Wim Luisman van een bandrecorder. Wim was de technische man van de band en een optreden zonder Wim en zijn soldeerbout was niet mogelijk, want er ging regelmatig wel iets kapot.

Al snel ontsteeg Henk zijn psalmfiets en zijn pianospel werd met de maand beter. In bar de Nachtweg in Genemuiden was in de wintermaanden iedere zaterdagavond live muziek van 8.30 uur tot 11.30 uur. The Onions werden gecontracteerd om één keer in de maand vier zaterdagavonden te komen spelen.

Behalve de songs van de eerder genoemde artiesten, waren The Onions ook met een iets ander repertoire bezig en speelden ook nummers als Bessa Me Mucho, The Shadow Of Your Smile, Bye Bye Blackbird, en Petite Fleur. Nummers, die muzikaal gezien uitdagender waren.

De eerste maand ging het nog goed. Maar de tweede maand begon Henk wat jazz-improvisaties op zijn orgeltje te spelen, met de neus op de toetsen, de voor hem geëigende houding die hij aannam als hij er helemaal in zat. De jongens van The Onions hadden er plezier in vonden het geweldig, maar in Genemuiden dacht men daar anders over, dat viel absoluut niet in de smaak. Aan het eind van de avond werd de band te verstaan gegeven dat ze niet terug hoefde te komen, ze vonden het maar niks daar in Genemuiden.

Na twee jaar ontsteeg Henk de rest van de band volledig, hij ging naar het conservatorium om van de muziek zijn beroep te maken, en Henk ontwikkelde zich tot een musicus van internationale allure. Nadat Henk uit The Onions was vertrokken, heeft de band verschillende samenstellingen gekend. Na 20 jaar werd de band in 1987 opgeheven.

(Een samenvatting van een artikel in De Brug over Henk Meutgeert. Door Wim Luisman, Ab van Sloten en Jan Elhorst)

1e bezetting:
Albert van Sloten – basgitaar
Henk Meutgeert – toetsen
Jan Elhorst – klarinet en saxofoon
Wim Luisman – drums

2e bezetting:
Albert van Sloten – basgitaar
Henk Meutgeert – toetsen
Jan Elhorst – klarinet en saxofoon
Peter van de Weg – trompet
Piet Bredewold – drums

3e bezetting:
Albert van Sloten – basgitaar
Joop Knol – toetsen
Jan Elhorst – klarinet en saxofoon
Peter van de Weg – trompet
Piet Bredewold – drums

4e bezetting:
Albert van Sloten – basgitaar
Joop Knol – toetsen
Jan Elhorst – klarinet en saxofoon
Peter van de Weg – trompet
Harry de Goede – drums


FOTO’s:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *