Henk Heldoorn (1945) is een geboren en getogen IJsselmuidenaar. De interesse voor muziek was al vroeg aanwezig bij Henk. Zijn moeder zag dat en zoals moeders dat doen, stimuleerde ze haar zoon om een instrument te gaan spelen. Zo leerde Henk al op jonge leeftijd trombone spelen. Toch koos hij niet direct voor een muzikale carrière. Henk wilde namelijk graag timmerman worden en ging daarom na de lagere school “een echt vak” leren. Hij was handig en creatief met hout en had oog voor detail. Toen Henk op zijn zestiende van school kwam, kon hij direct als timmerman aan de slag.

Maar na een jaar of drie sloeg toch de twijfel toe en nam Henk het besluit om alsnog van muziek zijn beroep en levenswerk te maken. Hij wilde graag naar het conservatorium om zich verder in de muziek te ontwikkelen. Maar om daar toegelaten te worden, was een MULO diploma een vereiste. In een kleine twee jaar tijd ging Henk daarom naar de avondschool. Dat betekende overdag werken, ‘s avonds naar school en in de overige vrije uren veel studeren. In 1965 behaalde hij het benodigde diploma en kon hij naar het Conservatorium. Hij volgde opleidingen voor trombone, schoolmuziek, einddiploma directie HaFaBra en als hoofdvak koos hij voor koordirectie. In 1968 studeerde hij af en ging aan de slag als muziekleraar, Henk was toen pas 22 jaar oud.

Bijna 30 jaar lang, tot 1996, gaf hij muziekles aan de Prins Willem Alexander MAVO in IJsselmuiden. Gelijktijdig gaf hij ook les op de gemeentelijke muziekschool in Kampen. Later was hij ook een tijdje adjunct directeur van diezelfde muziekschool. Naast lesgeven deed Henk er zoveel mogelijk bij. Zo richtte hij in 1968 het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst op, dirigeerde hij dit koor 7 jaar lang, dirigeerde hij vele jaren Euphonia uit Wilsum en tevens de Apeldoornse Politiekapel. Hij was examinator bij de Landelijke Blaasmuziekorganisaties en bij de Rijksinspectie voor het muziekonderwijs. 25 jaar lang stond zijn leven in het teken van muziek op vele gebieden. Hij werd gewaardeerd door leerlingen en collega’s. Maar ondanks deze mooie carrière kende Henk ook zo zijn eigen problemen. Hij was perfectionistisch ingesteld, had moeite met zijn geaardheid en kon slecht tegen onrecht. Hierdoor hield hij ook wel mensen buiten zich. Gaandeweg de jaren werden de problemen groter voor hem en in het jaar 2000 stopte Henk noodgedwongen met zijn werk en passie. Door zijn zorgzame karakter ging hij zich richten op de zorg voor zijn moeder, tot aan haar overlijden. Vorig jaar werd Henk ernstig ziek waardoor hij zelf zorg nodig had. Op 12 mei 2023 overleed Henk Heldoorn op 77-jarige leeftijd.

Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst – dirigent, van 1968 tot 1975
Euphonia – dirigent
Irene – dirigent
Volharding – dirigent
Apeldoornse muziekkapel – dirigent
Kamper Trompetter Korps – dirigent


FOTO’s: