Residanz was een band uit Zwolle met twee (oud-)Kampenaren in de bezetting. De band was de directe opvolger van Vonk. Nadat Johan Veloo in augustus 2003 de band Vonk verliet, werd hij in september 2003 opgevolgd door Tom ten Koppel. Toetsenist Wendel Doeland was inmiddels geïnspireerd geraakt door dancemuziek die sterk in opkomst was. Hij stelde daarom een stijlwijziging van de band voor, die strakker en dansbaarder moest worden. De bandnaam werd gewijzigd in Residanz.
De drums werden hoofdzakelijk digitaal en er werd veel tijd besteed aan het creëren en opnemen in de eigen studio/oefenruimte aan de Röngenstraat in Zwolle. Wendel was de drijvende kracht achter de composities en sterk in digitale opnametechniek. Teksten en zangideeën kwamen voornamelijk van zangeres Reina Barteling en Peter Timmer. Dat resulteerde in het voorjaar van 2004 tot een compleet album ‘Tribute to the Sunshine’.

In de zomer van 2004 besloot Reina om Residanz voor gezien te houden. Na enkele audities werd Daniëlle Benjamins haar opvolger vanaf oktober dat jaar. Alle zangpartijen werden door Daniëlle opnieuw ingezongen en de nummers werden opnieuw uitgemixed. ‘Tribute to the Sunshine’ is officieel gereleased op zaterdag 26 november 2005 tijdens een CD presentatie met optreden in kunstcafé Art In Motion (Sassenstraat, Zwolle).

Tot maart 2006 werd er gewerkt aan nieuwe composities voor een nieuw album ‘Waves’, wat 5 afgewerkte nummers opleverde. Wendel, Daniëlle en Peter richtten zich steeds meer op de dance scene en ook de nummers waren sterker dance georiënteerd. Er werd door dit trio enkele keren in samenwerking met een DJ opgetreden, onder andere op het Bevrijdingsfestival in Zwolle.

Tom en Kees besloten in de zomer de band te verlaten omdat hun rol geminimaliseerd was en live optreden er niet meer in zat. Niet lang daarna is Peter ook afgehaakt en was de band definitief ter ziele. Wendel en Daniëlle zijn daarna nog een tijdje doorgegaan met DJ optredens op dance events.

Bezetting 1 (2003-2004):
Wendel Doeland – toetsen
Peter Timmer – basgitaar en zang
Kees Aarten – gitaar
Tom ten Koppel – drums
Reina Barteling – zang

Bezetting 2 (2004-2006):
Wendel Doeland – toetsen
Peter Timmer – basgitaar en zang
Kees Aarten – gitaar
Tom ten Koppel – drums
Daniëlle Benjamins – zang


FOTO’s:
Op vrijdag 5 mei 2006 speelden Wendel, Daniëlle en Peter op het Bevrijdingsfestival in Zwolle.