Herman Deinum (1946) is een geboren en getogen Kampenaar. Als 10 jarig jongetje leerde hij al piano spelen, de muzikaliteit zat er dus al vroeg in. Van zijn moeder kreeg hij zijn eerste gitaar, een Egmond gitaar van Nederlandse makelij. Gitaarlessen kreeg hij van Leo Scheffer. Zijn vader overleed toen Herman 14 jaar oud was, hij heeft de muziekcarrière van zijn zoon dus niet mee mogen maken.

Op de ULO had Herman Joop van de Kamp leren kennen met wie hij in 1961 zijn eerste bandje The Rocking Specials begon. Na de Rocking Specials speelde Herman met de broers Dick en Bert Wonnink in The Giggs. Er werd in de weekenden geoefend in de kelder, die door vader Wonnink iedere week speciaal werd uit- en ingeruimd voor de jongens. In 1967 verhuisde Herman naar Biddinghuizen om vervolgens in 1977 toch weer naar Kampen terug te keren.

Na een aantal jaren gitaar te hebben gespeeld, maakte Herman de overstap naar de basgitaar. Naar eigen zeggen om te laten zien dat er met een basgitaar veel meer mogelijk was dan toendertijd gedaan werd. Dat je er dus ook noten mee kon spelen, en niet alleen wat “brommende tonen” kan produceren. Hij speelde toen in de Zwolse band Blues Dimension waar hij ook zijn muziekmaat Hans Lafaille ontmoette. Met een carrière in bands als Cuby & the Blizzards en Sweet d’Buster en tegenwoordig een eigen model basgitaar, de Otentic Herman Deinum signature, is hij er in geslaagd om te laten zien wat er allemaal met een basgitaar mogelijk is. Door veel Nederlanders wordt hij ook wel ‘de beste basgitarist van Nederland’ wordt genoemd.

Herman Deinum woont tegenwoordig in Nijverdal.

Rocking Specials – gitaar, van 1961 tot 1968
Giggs – orgel
The Mozarts – sologitaar, tot 1969
Blues Dimension (Zwolle) – basgitaar, van 1967 tot 1970
Cuby and the Blizzards (Drente) – basgitaar, van 1969 tot 1976, van 1996 tot 2010
Ciryl (niet in Kampen) – basgitaar, 1974
Sweet d’Buster – (niet in Kampen) basgitaar, 1976 tot
Harry Muskee Band/Muskee Gang (Drente) – basgitaar, 1982 tot 1984
Herman Deinum Bluesband – basgitaar, 1991 tot 1995
Still Believe – basgitaar, van 2019 tot heden


FOTO’s:

Herman Deinum in de Zwolse band Blues Dimension

Herman Deinum in de Muskee Gang


Connecties:

Herman Deinum komt uit een familie van bijzondere Kamper ondernemers. Een familie van restaurant- en hotelhouders, kroegbazen en schouwburgexploitanten. Zijn opa én zijn vader waren vorige eeuw beiden exploitant van de Stadsgehoorzaal in Kampen, zijn oom Herman (1902) was regisseur bij de Rederijkers van Kampen, voorzitter van zangkoor Con Amore en later directeur van de Stadsschouwburg in Haarlem.

Herman Deinum (1902) is een oom van Herman Deinum.