Begin jaren ’60 zitten Herman Deinum en Joop van de Kamp samen op de openbare ULO in Kampen. Als de jongens zo’n 14 a 15 jaar oud zijn, besluiten ze eind 1961 om een schoolbandje te beginnen. Ze noemen zichzelf The Rocking Specials. Met zelfgemaakte apparatuur beginnen ze met de broers Bob en Peter de Boer met het spelen van rock&roll nummers tijdens schoolfeesten. Het repertoire wordt verder uitgebreid en ook de optredens nemen toe in Kampen, Elburg en Zwolle.
In 1963 begint de band zich meer toe te leggen op de “beatmuziek” die dan steeds populairder wordt in Nederland. De rock verdwijnt naar de achtergrond en wordt ook uit de bandnaam geschrapt. Vanaf dan gaan de jongens verder onder de naam The Specials. Er volgen veel optredens in de regio, vooral in de populaire zaal Suisse in Zwolle.
Maar net als bij zoveel bands uit de jaren ’60 gooit de dienstplicht roet in het eten, waardoor er geen tijd meer is voor repeteren en optreden. In het najaar van 1963 houdt de band er noodgedwongen mee op. Na het vervullen van de dienstplicht komen de bandleden toch weer bij elkaar in september 1965. Er wordt een zanger aangetrokken, Joop Wolff uit Wezep. Joop staat bekend als “de Nederlandse Cliff Richard”, die titel had hij in 1960 verworven tijdens een talentenjacht van platenmaatschappij Phonogram. De band maakt een frisse doorstart onder de naam Les Specials. Er wordt een nieuwe fanclub opgericht en de band wordt regelmatig geboekt voor optredens. De band doet mee aan verschillende talentenjachten en wint in 1966 in Renkum de eerste prijs, wat een geldbedrag van 100 gulden oplevert.

1e bezetting (Rocking Specials), 1961 tot 1963
Herman Deinum – sologitaar
Joop van de Kamp – basgitaar
Peter de Boer – slaggitaar
Bob de Boer – drums

2e bezetting (The Specials), 1963
Herman Deinum – sologitaar
Joop van de Kamp – basgitaar
Peter de Boer – slaggitaar
Bob de Boer – drums
Frank Beekman (Westenholte) – zang

3e bezetting (Les Specials), 1965 tot 1968
Herman Deinum – sologitaar
Joop van de Kamp – basgitaar
Peter de Boer – slaggitaar
Bob de Boer – drums
Joop Wolff (Wezep) – zang


FOTO’s:

The Rocking Specials:

Les Specials:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *