Arend Jan Roelofs (1948) is een getogen Kampenaar, maar zijn wieg stond in Hasselt. “Ik ben onderweg geboren”, zegt hij wel eens, doelende op zijn vader die iedere dag voor zijn werk in weer en wind op de fiets tussen Kampen en Hasselt heen en weer pendelde. Zijn middelbare schooltijd bracht Jan door aan de ULO in Kampen. Daar deelde hij de schoolbanken met Herman Deinum. Op diezelfde MULO ging ook Henk Meutgeert destijds naar school.

Jan was op jonge leeftijd een fanatieke sporter, hij schaatste veel en een carrière in de sport leek dus logisch. Maar het vele intensieve trainen sprak Jan niet zo aan en hij begon zich toe te leggen op zijn andere grote liefde: muziek. Hij kreeg zijn eerste gitaarlessen van Leo Scheffer, waarna hij zelf aan de slag ging. Zijn eerste bandje was The Jiggs uit Kampen, toen hij ongeveer 17 jaar oud was. Hij was de zanger van dit rock ‘n’ roll bandje, maar dat avontuur stopte voor hem na een aantal optredens. Daarna speelde hij samen met Berry Selles in de Country Ramblers en nog weer later in Groundspeed. De Country Ramblers was de starter van de country/folk/bluegrass scene in Kampen en omgeving. Groundspeed volgde een paar jaar later en werkte het concept verder uit, professionaliseerde het, pakte het commerciëler aan en werd daardoor uiteindelijk wel groter en bekender. Er werd opgetreden in heel Nederland en Europa, de band werd door de Country Gazette zelfs verkozen tot de beste countrygroep van het jaar 1984 en in datzelfde jaar werd ook nog de Bronze Star Award gewonnen tijdens het Eurovisie Country Festival. Er waren radio- en TV-optredens bij de KRO, VARA en NOS.

Jan organiseerde in Kampen een aantal festivals, waarvan het folkfestival in 1972 zijn eerste was. Het jaarlijkse Groundspeedfestival, waarvoor de echte liefhebbers uit heel Nederland naar Kampen kwamen, leverde de stad destijds de titel “het Nashville van Nederland” op. Jan Roelofs was de drijvende en stuwende kracht hier achter. Vanaf 1985 heeft hij in totaal vijf edities georganiseerd. Aanvankelijk in De Buitenwacht en de laatste editie vond plaats in ‘t Veuronder. Jan heeft met veel bekende muzikanten samengespeeld en ook samen gewoond. Denk aan namen als Uncle Josh Graves-king of dobro, Kenny Baker, Doc Watson, Del McCoury en Dan Crary. Met de Amerikanen John Hickman en Byron Berline vormde hij de band The American-Dutch Connection, waar ook Kampenaar Henri Nuyen in speelde.

Jan is op latere leeftijd in Wijhe gaan wonen, waar hij samen met Ingrid Severens als de New Country Ramblers optreedt.

The Jiggs – zang, 1965
Trio Berry Selles – gitaar, van 1970 tot 1971
Country Ramblers – gitaar, van 1971 tot 1979
Groundspeed – gitaar, van 1981 tot 1987
American-Dutch Connection – gitaar, van 1987 tot 1996
Hennessy & Wild
Free Mexican Airforce
Borderline
New Country Ramblers – gitaar
Dove – gitaar


FOTO’s:

Jan Roelofs en Berry Selles – Bluegrassfestival – Kampen – maart 1983 | Foto Harry Vogel – birdeyes.nl