Wim Luisman (1948) komt oorspronkelijk uit Hilversum. Een jaar na zijn geboorte verhuisde hij naar Kampen. Net als veel muzikanten van zijn generatie, begon ook hij met muziek maken bij een van de vele muziekkorpsen die Kampen rijk is. Als 9-jarig jongetje werd hij lid van de Broederband waar hij drums leerde spelen en trompetles kreeg van Bertus Neervoort. Daar ontmoette hij zijn vriend Jan Elhorst, waarmee hij samen de eerste stappen op muzikaal gebied zette. Samen met deze Jan en ook Johan Winter richtte Wim op 1 december 1966 blaaskapel De Toestebolten op.

Toen in de jaren ’60 engelstalige muziek van artiesten als Elvis Presley, Cliff Richard en de Beatles populair werd, begon Wim samen met Jan Elhorst, Albert van Sloten en schoolgenoot Henk Meutgeert een eigen bandje. Ze noemden zichzelf The Onions en met zelfgemaakte luidsprekers, tweedehands microfoons en een geleend orgeltje hadden ze veel succes. Er werd voornamelijk opgetreden tijdens de katholieke jeugdmissen op zaterdagavonden en later ook op bruiloften en andere feesten. Zo speelde Wim in bands als The Onions, The Gamblers en Groep 412967. Tijdens zijn werkzame leven, ging hij in zijn vrije uren naar het conservatorium om piano en trompet te studeren. Hij koos er uiteindelijk voor om muziek als hobby te blijven houden.

Wim was vervolgens lead trompettist bij bigband Last Moment. Toen oprichter en bandleider Henk Meutgeert eind jaren ’70 de stad verliet om zijn muzikale carrière elders voort te zetten, maakte Wim samen met Johan Winter een doorstart onder de nieuwe veelzeggende naam Big Band Kampen. Ook speelde hij in de populaire bigband Allotria uit Zwolle, toen hij voor zijn werk een tijdje in Zwolle woonde.

Zo is hij zijn leven lang bezig met muziek geweest, afwisselend als trompettist, drummer en bassist. In 2021 ontving Wim het erelidmaatschap voor zijn 15 jaar muzikaal leiderschap van het Kamper Uienkoor.

Broederband – trompet, kornet en drums, van 1957 tot 1969
De Toestebolten – medeoprichter, 1966
The Onions – drums
The Gamblers – trompet
Trio van Dijk
Groep 412967 – drums en trompet
Ajuin Kwartet – basgitaar
Bigband Allotria (Zwolle) – trompet
Last Moment – lead trompet
Big Band Kampen – drums
Kamper Uien Koor – comboleider, basgitaar van 2006 tot 2017, drums van 2017 tot 2021


FOTO’s: