De Toestebolten werd op 1 december 1966 opgericht als blaaskapel van de Broederband. De initiatiefnemers waren Johan Winter, Jan Elhorst en Wim Luisman. De naam “Toestebolten” werd bedacht door Jan Keuter (voorzitter 1969 tot 1975), die destijds in de Lisdodde woonde. In het Kamper dialect wordt een lisdodde een toestebolt genoemd. “Toestebolten lijken weer op sigaren, en zo was de kring weer rond”, verwijzend naar het sigarenmakersverleden van de Broederband. Het eerste optreden van de Toestebolten was op 16 december 1966, bij het huwelijk van orkesttamboer Driekus Westerink in de zaal van de Loge aan de Bovennieuwstraat.
De Toestebolten waren een veel gevraagde kapel in Kampen en de regio. In Dronten waren ze van 1969 tot 1981 een vast onderdeel van de carnavalsfeesten van de “Aanleggers”. In 1985 vond het allerlaatste optreden van de Toestebolten plaats.

De Toestebolten werd vaak de amusementsband van de Broederband genoemd. Niet zo heel vreemd, gezien het repertoire dat voornamelijk bestond uit oude bekende Hollandse hits als:

Meisje Ik Ben Een Zeeman
Mien Waar Is Mn Feestneus
Meisjes Met Rode Haren
Dans Je De Hele Nacht Met Mij
Peteroliekar
Waarom Heb Jij Mij Laten Staan
Brabantse Land
Glaasje Op Laat Je Rijden
Ik Ben Alie Van De Wegenwacht
Paard In De Gang
Carolientje
Den Uyl Is In Den Olie


FOTO’s: