“Vanavond bal na!”
Als u deze kreet herkent, dan bent u waarschijnlijk in de jaren ’40 of ’50 geboren. “Bal na!” was halverwege de vorige eeuw een begrip in Kampen en ver daarbuiten. Als een sport- of toneelvereniging een uitvoering had in bijvoorbeeld de Stadsgehoorzal, dan was er steevast een dansbal na, verzorgd door een dansorkest. Als u zo’n typisch bal na heeft bezocht, dan heeft u ook muzikant Hans Sparreboom zien spelen in een van de vele dansorkesten uit die tijd. Hans heeft onder andere in the Meteoors en the Sturgeons gespeeld. Later vormde hij met Tonny van der Starre het Hanzeduo waarmee ze met gitaar en keyboard optraden op bruiloften en partijen in het hele land.
 
Ik ben na veel tips en een telefoonsgesprekje eindelijk bij Hans Sparreboom op bezoek gegaan. Ik word er van harte welkom geheten door een enthousiaste meneer Sparreboom waar ik “jij” tegen mag zeggen. Er staat koffie én taart voor me klaar. Hans neemt uitgebreid de tijd om zijn verhaal te doen. Zwager Matthé Grootjen (u weet wel, van het Schokkerduo) is ook aanwezig en weet op de juiste momenten de juiste verduidelijkingsvragen te stellen.
 
Hoewel Hans oorspronkelijk in gemeente Ridderkerk is geboren, voelt hij zich na bijna 70 jaren in Kampen een echte Kampenaar, “maar mijn kluppie blijft natuurlijk Feyenoord”. In 1954 kwam hij in Kampen wonen, waar zijn vader werk had gevonden bij de nieuwe scheepswerf die toen werd gebouwd. Hans had eerder al wat accordeon leren spelen van zijn vader, dus toen hij in Kampen kwam wonen werd hij al snel gevraagd om bij The Musical Sturgeons (2) accordeon te komen spelen.
In de tientallen jaren die volgden heeft hij veel muzikanten leren kennen en mee samengewerkt. Hij vertelt over de tijd dat hij met the Sturgeons als begeleidingsband speelde voor onder andere Harm Oet Riessen, Driekus uit Vaassen, Imca Marina en Ab Hofstee (ook Kampenaar). Ook weet Hans mij de namen van allerlei Kamper bands, dansorkesten en musisici te noemen, waar ik nog nooit van heb gehoord. Zo weet hij mij ook op het spoor te zetten van De Bavings uit Kampen, een muzikale familie waarin vader, moeder en drie zonen speelden. Dat wordt weer een nieuwe speurtocht…
 
(Mocht de naam Hans Sparreboom u nu nog niets zeggen, dan kent u ‘m vast nog wel van electronicazaak Kale of van de platenzaak De Troubadour.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *