Blue Funk, Strapless Band, Booster, Denise, Zenith, The Limit, Rock 70, Kamikazes, Blue Seven, Civilized Men, Bobby Bee & The BJ’s. Wie kent deze bands allemaal nog? Wim Damming in ieder geval wel, hij was de gitarist van al deze bands: “Ja, als je ze zo allemaal opnoemt, heb ik best in veel bands gespeeld.”

De foto bij dit bericht is de oudst bekende foto van Wim als gitarist. Samen met Bertus Boersma vormde hij in 1972 als 15 jarige jongen een gitaarduo dat als liveact tijdens uitgaansavonden in Kampen optrad. Zo wist hij al op jonge leeftijd een mooi zakcentje te verdienen. Voor die tijd had hij al in wat schoolbandjes gezeten, maar daar heeft hij niets van bewaard. “Dat vond ik nooit zo belangrijk, voor mij was (en is) de muziek het belangrijkste, samen met anderen muziek maken. Om daar nou hele plakboeken van bij te gaan houden, dat vind ik niet zo belangrijk.”
Gelukkig vond zijn vrouw Diana dat wel. Vanaf de allereerste beginnende bands van Wim heeft zij als een waar archivaris alle krantenknipsels en foto’s bewaard, ingeplakt en voorzien van datums, locaties, beschrijvingen en bandverlopen. Dankzij haar kan er nu weer veel aan het Muziekarchief Kampen toegevoegd worden.

Wim was er in de beginjaren van Popbelang bij, bij de eerste vergaderingen van de vereniging in de Buitenwacht. Hij maakte de enorme opkomst van allerlei bands in Kampen mee: “Op dat moment waren er in Kampen meer bands actief dan in Zwolle”, zegt hij met enige trots. Volgens een van de bewaarde krantenknipsels uit die periode was er een enorme jeugdwerkloosheid en weinig uitzicht op verbetering. Jongeren zochten elkaar op en begonnen te musiceren, ook hier gold dus het credo “armoede maakt creatief”.

Blue Funk – Bertus Boersma en Wim Damming – 1972

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *