“Januari 1988: het is koud en Wim verveelt zich ‘s avonds.” Deze woorden werden bijna 35 jaar geleden op papier gezet door Diana Damming, echtgenote van Wim Damming. Hiermee beschrijft ze de start van de Kamper band Civilized Men in 1988:

“Na zorgvuldige overweging besluit Wim, Dick Bouterse te bellen om een band op te richten. Het repertoire wordt lekker eenvoudig, nl. geen eigen nummers, maar covers in de stijl van de jaren ’60 en ’70. Dick twijfelt en zegt in de eerste instantie nee, maar één dag later belt hij terug en is zeer enthousiast. Lex Groenevelt wordt gevraagd als zanger, en via een advertentie komt Dennis Cordes als drummer en Bert van het Ende als gitarist. Het is een gezellig clubje en het repertoire zit er snel in.”

Het eerste optreden vindt in oktober 1988 plaats in ‘t Ukien, waarna het direct snel gaat. Vanaf 1990 wordt er een blazerssectie aan de band toegevoegd, wat een gouden greep blijkt te zijn. “Dat was redelijk uniek in die tijd”, vertelt Wim mij tijdens onze laatste ontmoeting. De band breidt haar repertoire verder uit en wordt veel gevraagd als support act voor grotere bekende bands in binnen- en buitenland. Namen als The Animals, The Shoes, Melanie en het Nederlandse Normaal worden onder andere genoemd.

De band blijft 20 jaar lang optreden in verschillende samenstellingen. In 2008 overlijdt saxofonist Hans van ‘t Hul, één van de vaste bandleden door alle jaren heen. De bandleden zijn het er over eens dat een optreden van Civilized Men zonder Hans eigenlijk niet kan. Het gevoel zou niet hetzelfde zijn. Er wordt daarom besloten er een punt achter te zetten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *