Ik sta op wacht
En denk aan jou

Ik denk dat iedere 40-plusser wel het liedje “Ik Sta Op Wacht” kent. Dit lied stond in 1957 een half jaar lang in de Nederlandse hitparade, waarvan 8 weken achtereen op nummer 1. Het lied werd gezongen door Joop de Knegt, maar de muziek werd geschreven door Kampenaar Jacques Schutte. Op dat moment woonde Jacques niet meer in Kampen, maar de eerste 27 jaar van zijn leven groeide hij wel op in Kampen.

Jacob Herman Schutte werd op 17 mei 1908 in Amsterdam geboren, en na enkele maanden verhuisde het gezin Schutte naar Kampen. Vader Schutte was uitbater van café Buitenlust aan de Burgemeester van Engelenweg (voorheen Nieuwe Weg) in IJsselmuiden. De jonge Jacques was hier vaak te vinden en als vijfjarig jongetje wist hij de aanwezige bezoekers al te vermaken door op de piano in het café te spelen. Het zal geen heel hoogstaand pianospel zijn geweest, maar het viel wel op waardoor hij uiteindelijk van zijn ouders naar de Muziekschool mocht voor pianolessen. Hij kreeg daar les van directeur Chris Hengeveld, vader van pianist en componist Gerard Hengeveld.

Het pianospelen ging Jacques goed af. Al snel had hij zijn eerste betaalde optredens in het café van zijn vader en vanaf zijn 17e begeleidde hij al verschillende koren en muziekverenigingen in de omgeving van Kampen. Maar Jacques wilde zich verder ontwikkelen en hij ging verder studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Op 20 jarige leeftijd was hij de muzikaal leider van het Sturgeons Orchestra, destijds het huisorkest van de Stadsgehoorzaal in Kampen. De Stadsgehoorzaal werd toen gerund door ene Herman Deinum, maar dat is weer een verhaal op zich…
Kampen werd al gauw te klein voor hem, en op zijn 22e verruilde hij Kampen als woonplaats voor Utrecht, om in de grote Nederlandse amusementsorkesten te gaan spelen waarmee hij optrad in binnen- en buitenland.

In 1940 ontmoette hij pianist Andre de Raaff, waarmee het direct klikte en tot 1965 vormden zij het bekende Pianoduo Schutte & De Raaff. Het duo werd bekend door de muziek die ze schreven voor bekende artiesten als Johnny Jordaan, Mieke Telkamp en Rita Corita. Ook traden ze samen op in de shows van Wim Sonneveld en Corrie Brokken.

Later werd Jacques de vaste pianist van het AVRO-radioprogramma Ochtendgymnastiek. Dit programma was iedere werkdag vanaf 7 uur ‘s ochtends te horen op de landelijke radio, om wakker Nederland in beweging te krijgen met allerlei oefeningen. Tot na zijn pensioen bleef Jacues bij dit programma.

Toen Jacques in 1974 op 66-jarige leeftijd overleed werd hier uitgebreid aandacht aan besteed door de grote landelijke kranten als Volkskrant, Telegraaf, Vrije Volk en Trouw.

Na zijn overlijden werd het lied “Ik Sta Op Wacht” nogmaals op single uitgebracht in 1976 en 1982.
En niet onbelangrijk: Jacques speelde in de allereerste Musical Sturgeons (1), waarmee hij aan de wieg stond van de langstspelende band van Kampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *