Vorige week plaatste ik een #durftevragen op Facebook. Op zoek naar de Frank Rich lesboeken “Dit songboek zocht ik…!”, die zeker bij de muziekgeschiedenis van Kampen horen. Er kwamen mooie reacties binnen. Ook van Paul Reichenbach zelf, een van de twee broers achter het grote succes van deze bekende lesmethode. Een afspraak was snel gemaakt en zo zat ik vorige week met Paul aan zijn werktafel in zijn monumentale woning in de binnenstad van Kampen.

Familie Reichenbach komt uit Zwolle, maar Paul heeft altijd een bijzondere band met onze stad gehad. In de jaren ’60 doorliep hij de middelbare school in Kampen. Iedere dag met het Kamper boemeltje heen en weer en dan lopend de brug over, de stad door naar school. In diezelfde tijd, in 1965, opende vader Reichenbach de bekende en gelijknamige muziekwinkel in Kampen. Eerst nog aan de Burgwal nummer 14, en vanaf 1972 in de Oudestraat 188. Paul hielp zijn vader regelmatig in de winkel en zag zo hele generaties Kamper muzikanten voorbijkomen en opgroeien.

Ook broer Nico was muzikaal aangelegd. Hij studeerde klassieke gitaar aan het Conservatorium, maar vond de aangeboden lesmethoden te serieus. Het mocht allemaal wel wat losser en meer aansluiten bij de hedendaagse popmuziek. Onder het pseudoniem Frank Rich ontwikkelde hij een eigen lesmethode voor gitaar. Broer Paul zorgde voor de begeleidende teksten en illustraties bij de muziek. De twee broers voorzagen het toekomstige succes en richtten daarom in 1973 hun eigen zelfstandige uitgeverij Reba Productions op, los van de muziekwinkel. De lesboeken van Nico en Paul werden via deze uitgeverij verspreid en waren al snel een succes. De boekjes kwamen ook in de winkel van vader Reichenbach te liggen, later kwamen daar ook vestigingen in Deventer, Zwolle en Veendam bij.

Het lesrepertoire werd uitgebreid met meerdere instrumenten en thema’s. Ook de boekjes van Kampenaar Berry Selles werden (en worden) door Reba productions uitgebracht en over de hele wereld verkocht. In 1981 werden de eerste twee delen van de succesvolle reeks “Dit songboek zocht ik…!” uitgebracht, met in totaal 20 edities. In het begin maakte Paul zelf nog alle bekende illustraties, vooral de omslag kan iedereen zich wel herinneren. Welke artiesten daar allemaal op staan, is al bijna een popquiz op zich. De reeks “Dit songboek zocht ik…!” stopte doordat het steeds lastiger werd om de benodigde toestemmingen van alle belanghebbenden te krijgen om de boekjes uit te blijven geven. Ook de af te dragen tarieven maakten het lastig om alles betaalbaar te houden. Dat laatste speelde altijd al, vandaar dat er onder verschillende pseudoniemen zelfgeschreven liedjes en arrangementen tussen werden gevoegd. “Dat scheelde in de afdracht”, glimlacht Paul.

Een mooi stukje muziekgeschiedenis. Veel Kampenaren hebben muziek leren spelen met deze boeken van Frank Rich. “Beginnende muzikanten die de lesmethoden kochten, kwamen weer terug voor een volgend deel. En werden uiteindelijk de leraren voor andere beginners. De ene helft leidde de andere helft op”, omschrijft Paul Reichenbach het treffend.

In 2015 werden de deuren van muziekwinkel Reichenbach in Kampen gesloten, neef en nicht van de jongere generatie Reichenbach hebben de zaak in Zwolle voortgezet. Ook Reba Productions draait nu nog steeds op volle toeren met een vestiging in Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *