Wat zal ik vandaag eens doen op m’n vrije dag? Playlist van Eruption geupload, bandpagina van Extrophy bijgewerkt, de band Glasses & Mustaches toegevoegd, bestanden gebackupt en meer dan genoeg koffie gedronken.

Tijd voor een wandelingetje. Ik slenter de Oudestraat door en aangekomen ter hoogte van de Koornmarkt, zie ik de deuren van de Bovenkerk openstaan. Ik loop samen met Henk Jans naar binnen, die toevallig ook net is aan komen lopen. Volgende week exposeert hij hier met andere kunstenaars tijdens de ZOMEREXPO Nevengeul Kampen. Binnen valt mijn oog op de vele grafstenen op de vloer. Ik heb ze vast al honderden keren gezien in m’n leven, maar deze keer loop ik er met bovengemiddelde interesse overheen, speurend naar een bekende naam. En wat misschien bij veel Kampenaren allang bekend is, is het voor mij nieuw dat de bekende klokkengieter Geert van Wou gewoon hier in ons eigen Kampen ligt begraven. De oorspronkelijke grafsteen ligt er niet meer, maar begin 1900 is er een mooie gedenkplaat voor in de plaats gekomen. Deze werd vorig jaar nog gerestaureerd en opnieuw onthuld.

Van Wou kwam in 1480 op 30-jarige leeftijd vanuit Nijmegen in Kampen wonen om hier zijn eigen bronsgieterij te starten. Zijn eerste klus was het vervaardigen van de klokken voor de Buitenkerk, daarna volgde een soortgelijke opdracht voor de Bovenkerk. Vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van zijn werk kwamen er opdrachten vanuit heel Nederland en Duitsland binnen. Veel van zijn klokken zijn gelukkig bewaard gebleven en hebben verschillende oorlogen overleefd. Zo kunnen we na 500 jaar nu nog dagelijks van het muzikale klokgeluid van Geert van Wou genieten.

Tot aan zijn overlijden in 1527 bleef Kampen zijn woonplaats, waar hij in de Bovenkerk werd begraven.

Gedenkplaat Geert van Wou | Foto © Muziekarchief Kampen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *