Deze week had ik contact met Henk Gierveld. Henk woont al een aantal jaren niet meer in Kampen, maar voelt zich nog steeds verbonden met onze stad. Hij was het Muziekarchief Kampen op het spoor gekomen en kwam met mooie oude geluidsopnamen van de band Nouvelle, waarvan hij in 1979 de gitarist was. Op zaterdag 25 december 1979 trad Nouvelle op tijdens een “Kerst-Inn” in Ojeka. De opnames van dat optreden zijn nu dus boven water en toegevoegd aan de website.

Henk heeft halverwege de jaren ’70 ook nog in een andere band in Kampen gespeeld, maar kan daar geen naam meer aan koppelen. Op de website van het Muziekarchief Kampen heeft hij niets over die band kunnen vinden. Hij herkende wel de naam Jos Koek, dat was in ieder geval de drummer van die band. De band oefende een enkele keer in café ‘t Centrum, de kroeg van de ouders van Jos. Een andere oefenlocatie was de Cellebroederspoort. De zanger van de band, Rinus van Warven, was student theologie en had zo toegang tot die ruimte wat destijds de sociëteit van de theologische studenten was. De band heeft daar in ieder geval één keer opgetreden voor publiek.

Henk kan zich ook nog een ander optreden herinneren, dat in de zomer van 1977 plaatsvond. In de muziektent op de Nieuwe Markt speelden ze een aantal songs waarvan Henk de aantekeningen en de setlist al die jaren heeft bewaard. Een setlist met eigen nummers met titels als Raindrop, Anyway en Cryptomania. Voor versterking van de muziek had drummer Jos de PA van Frankenstein voor die dag weten te regelen (ah Jos Koek, die ken ik, even navragen). Maar ook Jos moet het antwoord schuldig blijven voor deze zoektocht. Er komt wel een andere naam bij hem opborrelen: Eight Point Twelve (8.12). Deze band uit Kampen was ook eind jaren ’70 actief en speelde covers van punkbands, voornamelijk van de Ramones. Maar dat is duidelijk niet de bandnaam waar Henk Gierveld naar op zoek is. Muziek van de Ramones heeft hij nooit gespeeld en punk al helemaal niet. Hij herinnert zich vooral langere stukken met veel improvisaties en eigen werk (vooral van de organist Jelle Peter de Ruiter).

De bandnaam is dus nog steeds niet gevonden en de zoektocht gaat nog even door met de volgende feiten:
– een band uit Kampen
– actief van 1976 tot medio 1977
– oefenruimte in café ‘t Centrum en in Cellebroederspoort
– een optreden in de Muziektent in de zomer van 1977

Bezetting:
Ariejan Goudswaard – gitaar
Jos Koek – drums
Henk Gierveld – basgitaar (en gitarist van Nouvelle)
Jelle Peter de Ruiter – orgel
Rinus van Warven – zang

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *