Hardrock is altijd een populair genre geweest in de omgeving van Kampen en Zwolle. In de jaren ’70 en ’80 was er een grote hardrockscene met bands als Torture, BlackOut, Conspire, Elise, VanEast en ik zal er nog veel niet genoemd hebben. Kampenaren en Zwollenaren startten hun eigen band waaruit dan later weer gezamenlijke nieuwe bands ontstonden.

Vorig jaar had ik contact met Kampenaar Piet van den Berg over de bands Conspire en VanEast. Piet, een geboren en getogen Kampenaar, startte in 1972 samen met zijn buurjongen Wim Hendriks de rockband Conspire. Beide gitaristen waren tot het eind de vaste kern van deze band. Toen Conspire in 1978 werd opgeheven ging Piet verder met de Zwolse band VanEast. Samen met Zwollenaren Mannes van Oosten en Jan Boxem (beiden ex-Quasi Modo) en John Trip begon Piet in 1979 deze hardrockband. De herkomst van de bandnaam liet zich raden. Een Zwolse band dus, met één bandlid uit Kampen. De vaste oefenruimte van de hardrockers was in het VZOD gebouw van de ijsbaan aan de Beneluxweg in Kampen. Dat was tevens de opslagplaats voor de instrumenten van de band.

Toen de jongens vijf maanden samen hadden gespeeld en zelf een aantal nummers hadden geschreven, werd besloten om de de songs “Girlfriends, Girlfriends” en “That’s Why” op te nemen voor een singletje. De opnames vonden eind 1979 plaats in de Eagle Sound Studio in Zwolle, de distributie werd door de bandleden zelf gedaan. Twee andere songs “Spring 1980” en “A Child’s Play” kwamen in 1982 terecht op het album “Courant Zwols”, een verzamel LP met negen andere Zwolse bands. In november 1982 werd de band uiteindelijk opgeheven. Mannes van Oosten en Jan Boxem gingen samen verder met de hardrockband BlackOut, Piet ging verder met de Zwolse hardrock/metalband Ravish.

Deze week had ik contact met John Trip, de bassist van VanEast. Hij had een aantal belangrijke details om de bandpagina mee aan te vullen. En van het bewuste singletje uit 1979 had hij nog een exemplaar op zolder liggen, plus wat stickers. Die werden deze ochtend door de postbode bezorgd. Een mooie start van deze dag, bedankt John!

En het kan bijna niet anders dan dat al deze bands van invloed zijn geweest op latere metalbands uit Kampen als Osiris, DeadHead, Jeremiah, Bruusk en veel meer. Wordt vervolgd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *