Halverwege de vorige eeuw waren in Kampen een aantal grote bedrijven gehuisvest die voor veel werkgelegenheid zorgden voor de Kamper bevolking. Duizenden Kampenaren waren daar iedere dag weer hard aan het werk om de kost te verdienen voor hun gezinnen. Het was in die tijd dat bij werkgevers het besef was doorgedrongen dat ze niet alleen goed voor zichzelf moesten zorgen maar ook voor hun personeel. Gezonde werknemers zorgden namelijk ook voor een gezond bedrijf (en dus meer geld).

 

Een van de goedkoopste manieren om werknemers betrokken en gemotiveerd te houden bij hun werk en collega’s was natuurlijk: muziek. Zo had de firma Schokbeton een aantal muziekinstrumenten aangeschaft voor haar werknemers. Deze werden kosteloos beschikbaar gesteld aan hen die er mee overweg konden. Er werd een bedrijfsband opgericht die de Schokband werd genoemd. Muzikale collega’s konden zo in tijd van de baas samen muziek maken.
Ook bij emailleerfabriek Berk Kampen was dit inzicht doorgedrongen en er werd een eigen muziekkorps opgericht. Het korps kreeg de treffende naam het “BK Korps“. Hierbij een prachtig oud filmpje uit juli 1951, toen Berk haar 100-jarige bestaan vierde. Een groot feest met vuurwerk, een receptie in de Stadsgehoorzaal met veel bloemen en toespraken én uiteraard met heel veel muziek. In dit filmpje zien we onder andere het BK Korps door de straten van Kampen marcheren. Plus nog een aantal andere muziekoptredens.
Na de opheffing van het BK korps begin jaren ’60, werden de groenkleurige uniformen nog hergebruikt door de toen net opgerichte drumband Oranje uit IJsselmuiden. Oranje was trouwens een afsplitsing van Irene, eveneens uit IJsselmuiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *