Als je de muziekgeschiedenis van Kampen in kaart wil brengen, ontkom je er niet aan om je in de uitgaansgelegenheden van Kampen te begeven. Zo stond ik ergens op een decemberavond buiten te wachten om naar binnen gelaten te worden. Een van de andere wachtenden in de rij was Gerrit Juffer. Bij het zien van Gerrit schoot mij ineens te binnen dat ik jaren geleden, toen ik nog vinylplaten verzamelde, een singletje van Kagas had gevonden. Een leuk kleinood voor de verzamelaar, maar wat moest ik er mee? Bij het schiften van de stapel singletjes die ik bij elkaar had gesprokkeld, deed ik de Kagas single toch maar weer terug in de bak. Je moet ergens op bezuinigen.

Toen ik Gerrit er naar vroeg daar buiten in de rij, bleek hij nog wel een exemplaar van dit singletje in de kluis te hebben liggen. Het verhaal dat een klant ooit zijn rekening had betaald met het maken van dit reclamesingletje, bleek helaas niet te kloppen. Het iets minder spannende verhaal is dat het een idee van de eigenaar van Kagas zelf was. Wander Hup schreef samen met zijn vrouw Martha op de melodie van “Een man mag niet huilen” van Jacques Herb de wervende tekst voor dit lied:

“Wat een service heeft Kagas,
wat een winkel is dat
vol met kachels en geisers
u vindt er altijd wat…”

Het singletje werd 40 jaar geleden in een oplage van 1500 stuks verdeeld onder de vaste klantenkring van het Kamper Gasapparaten Service bedrijf. Op de hoes zien we een foto van Wander Hup, de man die in 1978 de oprichter en eigenaar van Kagas was en toen nog gehuisvest op de hoek van de Julianastraat/Wilhelminalaan 38.
Het Kagaslied werd ingezongen door Kampenaar Lammert ten Klooster, vriend van familie Hup. Diezelfde Lammert horen we ook op de B-kant. Onder artiestennaam Rafaël zingt hij het lied “Liefde Alleen…”, een bewerking van “Zoleado”, ook wel bekend als “When A Child Is Born”. Een foto van Lammert met zijn jongste zoon op de arm staat op de achterzijde van het hoesje. Het was voor Lammert trouwens niet de eerste keer dat hij een singletje opnam. In de jaren ’70 bracht hij al eerder twee singles uit onder zijn artiestennaam Raphaël.

Over de service van Kagas kan ik niets zeggen (ik ben klant bij die andere), maar als de eigenaar zelf persoonlijk bij mij langskomt om dit af te leveren, vind ik dat een goeie service.

 

 

 

2 Replies to ““Wat een service!””

  1. Het singletje van Rafael hebben wij als trouwe klant van Kagas ook in de platencollectie en mijn vrouw kent daardoor het (oude Kamper) telefoonnummer nog altijd uit het hoofd.

    Nog iets anders: deze week heb ik een oud cassettebandje teruggevonden met onder meer enkele opnames van de CD Just For Friends (PBN/1994) van The Friends Band met Henk Klompenmaker. Deze cd had ik geleend van een collega uit Zwolle maar heb zelf geen liveoptreden meegemaakt. De titel van deze cd ontbrak in de discografie bij het geplaatste artikel. Leuk om deze nummers (vooral covers) nog eens te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *