“The Savages: nog controleren of deze band uit Kampen komt, heeft mogelijk in voorprogramma van ZZ en de Maskers gestaan.” Ik heb tientallen van dit soort aantekeningen om nog uit te zoeken. Van de meesten kan ik wel een aanknopingspunt vinden of bedenken, maar bij deze is me dat nog niet gelukt. Dat wordt dus een kwestie van wachten en hopen tot er ooit iets voorbijkomt. Of er van uit gaan dat dit toch geen band uit Kampen was en dat het geheugen van mensen niet onfeilbaar is. Totdat ik vorige week een berichtje kreeg van Arno de Groot. Arno stuurde mij een foto van zijn broer Gerrit Jan, die vroeger in een bandje in Kampen had gespeeld. Een foto van 60 jaar oud waarop vier jongens van ongeveer 15 jaar oud staan te poseren met hun muziekinstrumenten in een kelderbox aan de Rondweg. Op het grote drumvel meen ik de naam The Savages te herkennen, zou het(?) Ik krijg het telefoonnummer van zijn broer en maak al snel een afspraak.

Een paar dagen later word ik hartelijk verwelkomd door een vrolijke Gerrit Jan in het appartement waar hij samen met zijn vrouw woont. Bij binnenkomst is het genieten van het uitzicht over de binnenstad van Kampen. “Ja mooi is dat toch? Ik ben geboren in Kampen en heb hier heel wat jaren doorgebracht, maar ben toch ooit verhuisd naar Hoogeveen. Maar Kampen bleef altijd trekken hoor. Ik reed niet voor niets 40.000 kilometer per jaar met mijn privé auto. In 2017 zijn we daarom terugverhuisd naar Kampen.” Gerrit Jan is een enthousiaste verteller. Voor de zekerheid heeft hij een A4-tje vol geschreven met herinneringen uit de tijd dat hij in Kampen woonde en muziek maakte.

Net als veel Kampenaren ging hij als 7-jarig jochie naar de muziekschool aan de Vloeddijk. “Dat ik van mijn ouders naar de muziekschool mocht, is eigenlijk niet voor te stellen achteraf gezien. We hadden thuis niet veel te besteden, dus mijn ouders zullen iets muzikaals herkend hebben”, zegt hij zichtbaar dankbaar. Daarna mocht hij naar AMDG, één van de vele muziekkorpsen die Kampen rijk was en is. Samen met zijn schoolvriend Thijs Snoeijer uit IJsselmuiden speelde hij daar iedere week. Met diezelfde Thijs werd begin jaren ’60 een eigen bandje gestart. Thijs speelde gitaar en kende een jongen bij hem uit de straat die basgitaar kon spelen, Han Riezebos. Een andere jongen bij Gerrit Jan uit de buurt die aan de Arent Toe Boecopsingle woonde (naam helaas onbekend), speelde eveneens gitaar. Ze noemden zichzelf The Savages. Met Gerrit Jan als drummer waren De Wildemannen compleet.

En zoals dat vaak in die tijd ging, werden instrumenten zelf gebouwd. Vanwege gebrek aan beschikbaarheid, maar vaak ook door gebrek aan de benodigde financiële middelen. De grote bassdrum was in feite een grote trom die al langere tijd bij AMDG ergens in een hoekje lag te verstoffen. Gerrit Jan had er zelf linnen over weten te spannen en daarop de bandnaam aangebracht. De toms werden ergens goedkoop aangeschaft en het pedaal voor de bassdrum wist hij zelf te fabrieken van een oude fietsnaaf. De jongens studeerden een aantal nummers van The Shadows in en kregen het voor elkaar om in de Lemkerzaal van de Broederkerk te mogen optreden. Daar werd wekelijks op zaterdagavond een jeugdsoos georganiseerd voor de lokale jeugd. De band werd al snel opgemerkt en na een paar optredens kregen ze een uitnodiging om in ‘t Voorhuys in Emmeloord te komen spelen. Een hele stap voor een paar jongens die net waren begonnen met hun bandje. Daarna ging het snel met de boekingen: er werd opgetreden in zalen in Genemuiden, Zwartsluis en meerdere zaterdagavonden achtereen in “Het Herderinnetje” in Hasselt. Ze werden vervolgens benaderd door Cherry van der Beek, die een tournee door de Noordoost Polder voor ogen had. Een tournee met The Gamblers en andere bands uit de regio waarmee iedere denkbare plaats in de NOP werd aangedaan, Creil, Bant, Emmeloord, Nagele, etc.

Na ongeveer een jaar verliet Thijs de band en werd opgevolgd door Dick Wonnink, die toen nog gitaar speelde. Ook voor Gerrit Jan eindigde het avontuur bij The Savages, toen in 1965 de dienstplicht hem riep. Zijn plek werd ingevuld door de drummer van The Mozarts uit Zwolle. Hoewel Zwollenaren en Kampenaren er niet bekend om stonden dat ze het goed met elkaar konden vinden, ging dat op muzikaal gebied dus prima met elkaar.

Gerrit Jan staat even op van de bank om iets te pakken. “Ken je deze band?”, vraagt hij aan mij terwijl hij een oud vinylsingeltje op zijn platenspeler legt. Ik hoor de klanken van La Comparsa van de band ZZ en de Maskers. “Inderdaad ZZ en de Maskers, stonden wij bij in het voorprogramma in de veilinghal in IJsselmuiden, samen met The Gamblers.”

Na zijn diensttijd was hij nog de oprichter van de Kamper brassband “Noord West Overijssel”, die onder andere meedeed aan het jaarlijkse VARA’s brassband concours. Met zijn Fiatje 600 volgepropt met trompetten en een grote bas was het een spannende rit naar Utrecht, herinnert hij zich nog goed. Toen hij verhuisd was naar Hoogeveen, ging hij daar volop verder in de muziek. Hij was daar dirigent en begeleidde jarenlang verschillende jeugdorkesten, een boerenkapel en ook het muziekensemble van zijn werkgever.

Nu alweer 6 jaar in Kampen, speelt hij nog steeds trompet. Weer terug bij zijn oude vertrouwde AMDG.

(Met dank aan broer Arno de Groot. Hij speelt onder andere saxofoon in de Big Band Kampen, bekend van de fameuze Katerconcerten op nieuwjaarsdag. Over 2 weken weer op 1 januari 2024 in de Stadsgehoorzaal.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *