Wist u dat in Amsterdam een straat is vernoemd naar een bekende Kampenaar? Wist u dat deze bekende Kampenaar tevens een plekje heeft in de eregalerij van componisten in het Concertgebouw in Amsterdam? Wist u dat Paul Witteman het leven en werk van deze man heeft beschreven? Wist u dat deze componist bijna 500 jaar geleden in Kampen werd geboren, in 1537? Wist u dat ook in Zwolle een straat is vernoemd naar deze zelfde persoon?

Zijn naam was Johannes Wanning. Een geboren Kampenaar die op latere leeftijd naar het buitenland trok om daar te studeren. In veel bronnen wordt Wanning omschreven als een “belangrijke componist uit de tweede helft van de 16e eeuw”. Rond 1570 woonde hij in de Duitse hanzestad Danzig (tegenwoordig Gdansk in Polen) en was daar de muzikale leider aan de Mariakerk.

Tussen 1580 en 1590 schreef hij zo’n 50 werken. Voornamelijk meerstemmige geestelijke muziek voor gebruik in kerkdiensten en tijdens kerkelijke feestdagen.
Wanning overleed op 66 jarige leeftijd op 23 oktober 1603 in zijn toenmalige woonplaats Danzig.

In het Concertgebouw van Amsterdam is Johannes Wanning opgenomen in de eregalerij van componisten in de Grote Zaal. Sinds 1888 prijkt zijn naam in bladgoud op een olijfgroene cartouche. Hij is daar in het goede gezelschap van namen als Bach, Beethoven, Chopin, Strauss en Mozart.

Genoeg aanleiding om verder te onderzoeken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *