Een paar weken geleden maakte ik kennis met de 90-jarige Hein Tiben, die mij uitvoerig over zijn muzikale leven vertelde. Daarna kreeg ik van verschillende kanten te horen dat ik eens contact met Hans Sparreboom moest opnemen, die zou ook genoeg te vertellen hebben.

Zo nam ook Matthé Grootjen contact op, die me de contactgegevens van Hans Sparreboom doorstuurde. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik het facebookprofiel van Matthé uitgeplozen en zag hem onder andere poseren met een gitaar. “Die meneer Grootjen heeft vast ook iets gedaan met muziek”, was m’n eerste gedachte.
Matthé vertelde me dat hij inderdaad al zijn leven lang muziek maakt met zijn gitaar en keyboard. Tijdens zijn werkzame leven in ziekenhuis De Weezenlanden in Zwolle heeft hij daar zo’n 30 jaar lang mensen vermaakt met zijn zang en muziek. Later is hij samen met zijn zus Janny Rieff-Grootjen gaan optreden als het Schokkerduo. Dit duo hield het verhaal van de geschiedenis van Schokland levend. Tussen 2001 en 2011 traden broer en zus Grootjen door het hele land op, ook voor radio en TV. Zus Janny vertelde de verhalen, afgewisseld met zelfgeschreven zangteksten en gitaarspel van broer Matthé. De ziekte van Matthé’s vrouw zorgde er echter voor dat hij de muziek liet voor wat het was en zorgde liefdevol voor zijn vrouw in de laatste jaren van haar leven.

Zus Janny vulde het verhaal van het Schokkerduo telefonisch vanuit Lelystad aan: Zij was in de jaren ’90 al begonnen met het vertellen van de familieverhalen van hun opa Klappe, die jarenlang bij hun in huis had gewoond. Vanuit het standpunt van haar overgrootmoeder Jannetje de Graaf nam ze het publiek mee naar het Schokland uit het jaar 1840. De liedteksten waren veelal gebaseerd op de muziek van oude zeemansliederen. Met haar broer vormde ze later het bekende Schokkerduo. Jannny heeft met deze verhalen ook opgetreden met haar zus Aly.
En ondanks haar leeftijd van 80 jaar is ze nu nog steeds volop actief, als trouwambtenaar, en vertelt ze de Schokker verhalen op scholen in de omgeving, waar de jongeren graag naar luisteren.

(De afspraak met Hans Sparreboom en Matthé Grootjen is inmiddels ingepland.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *