In een enorme stapel foto’s, affiches, krantenknipsels, concertkaartjes en tijdschriften kwam ik vandaag het magazine Backline tegen, Popmagazine van Gelderland en Overijssel. In deze edite van de herfst van 2005 staat een interview met Berry Selles, waarin hij de Godfather van de muziek in Kampen wordt genoemd. En ook wel de Hofleverancier van studenten voor het conservatorium in Zwolle. Voor de geïnteresseerden (wie is dat niet?) hierbij het volledige artikel uitgewerkt. Het zal gelijk duidelijk zijn waarom Berry deze bijzondere titels heeft verdiend.

(Oorspronkelijke artikel door Marijke de Boer, Martin Hendriks en René vd Weerd)
Berry Selles (1947). Voor velen een begrip, voor velen een naam die hen (nog) niets zegt. De kenners noemen hem wel de Godfather van de muziek in Kampen. Wie is hij en waarom betekent hij zoveel voor de muziek en de makers daarvan? Een uurtje geschiedenis van de Amerikaanse folkmuziek in ‘t Kroegje te Kampen.

Geboren en getogen in Kampen en daar nog steeds niet weg te slaan. In 1969 gaat Berry studeren aan het Muzieklyceum (nu het conservatorium) in Zwolle. Tussendoor vertrekt hij naar Hilversum om daar de jazzopleiding te volgens en vervolgens weer in Zwolle af te studeren. Hij is muzikant, speelt viool, gitaar, klassiek gitaar, mandoline en 5-snarige banjo, zij het oude stijl uit 1800. Gedurende acht jaar is hij verbonden aan het conservatorium als docent muziekgeschiedenis, methodiek en gitaar. Nu geeft hij privé gitaarles en maakt zelf muziek.

BLOEI VAN DE FOLK
Eind jaren vijftig komt de Amerikaanse folk tot bloei in New York. Grondlegger Tom Paley reisde naar het zuiden om daar de traditionele folk-instrumenten (o.a. de banjo) te leren bespelen, dat mee te nemen naar New York en zo die muziek daar populair te maken. De eerste folkband van die tijd heet The New Lost City Ramblers. Berry herinnert zich: “Tom Paley trad op in Utrecht. Ik ging kijken en heb hem daar ontmoet. Ik nodigde hem uit om te komen spelen op een folkfestival in Kampen. Samen met Darol Adams (bekend met Woody Guthrie), een grootheid uit die tijd, kwam hij naar Kampen. We hadden regelmatig contact en als de beste mannen in Nederland waren, deden we wat optredens samen. Darol Adams kwam dan Kampen binnenlopen als een echte cowboy om vervolgens op te treden in The Art-Inn, het eerste podiumcafé van Kampen. Dat was echt geweldig. Henk Meutgeert speelde ook mee. Hij is nu bandleider van de Jazzorchestra in Amsterdam.” Halverwege de jaren zeventig toert Berry met Tom Paley en diens zoon door Nederland. “Dat was ook de tijd dat ik zelf mijn eerste band begon, the Country Ramblers. Echte old time bluegrass.”

OORSPRONG
De oorsprong van de Noord-Amerikaanse folk moet je zoeken bij de Indianen, zegt Berry. “En voor de ontwikkeling van veel muziek in de slavernij heel belangrijk geweest. Engelsen, Fransen en Ieren kwamen bij elkaar in Noord-Amerika. Ik ga iets gevaarlijks zeggen, maar de jazz komt mijns inziens oorspronkelijk van de Ieren en niet van de negers. Je hoort dat aan veel muziek, luister maar naar Whitney Houston of allerlei ballads, die sound en manier van zingen is echt afkomstig van de Ierse folk!” De oorsprong van de jazz ligt in de ragtime, vertelt Berry: “Dat komt uit een achterbuurt van New Orleans. Die wijk is door de gemeente afgesloten in 1917 en iedereen trok naar het noorden van Amerika waar het zich verder is gaan ontwikkelen.”

PASSIE!
De muzikale ontwikkeling van de jazz, folk en bleuegrass, duurde tot de jaren ’50-’60. Wat er daarna allemaal werd gemaakt aan soorten popmuziek, rolde allemaal voort uit wat voorheen is ontwikkeld, zegt Berry: “Je hoort nu ook niets nieuws meer. Ik luister het liefst muziek van voor de jaren ’60 omdat dat toen vernieuwend was en ik daar de ziel in terug hoor. Daarmee zeg ik pertinent niet dat er geen ziel zit in wat er nu gemaakt wordt, maar té veel willen muzikanten beroemd worden. Dat moet je niet willen! Ga voor je passie, bewaar die, leg je ziel in je muziek en you’ll see what’s happening.”

Tom Paley en Darol Adams zijn niet de laatste beroemdheden miet wie Berry optreedt: “Ik was een keer in San Antonio en ik wilde graag Santiago Jimenez ontmoeten. Hij is de broer van Flaco Jimenez, weer een grootheid in de tex-mex. Veel te makkelijk is dat ook gebeurd, we hebben bij hem gelogeerd en gingen muziek maken met hem en Luiz Gonzales. In Nederland hebben we met hem getoerd en onder andere opgetreden op het Kerry Festival in Oldenzaal. Santiago speelde de Bajo Sexto, een 12-snarige gitaar die als eerste snaar de G-snaar heeft en de rest naar beneden gestemd (G-F-E…).”

BAND OPNIEUW OPGERICHT
Vandaag de dag speelt Berry in Panhandle Swing, een band die hij al in 1984 heeft opgericht, maar die toen niet echt zoden aan de dijk zette. Panhandle Swing was de eerste Europese band die western swing uit Texas speelde. “In die tijd speelden we met Tiny Moore van Bob Wills and the Texas Playbos. Dat was echt een hoogtepunt! We speelden in Duitsland, Parijs, Zwitserland, noem maar op. Maar de mensen trokken de muziek toen nog niet. In 1987 zijn we ermee gestopt. Sinds twee jaar heb ik de band weer opgepikt met zo veel mogelijk de oude bandlede erin (Tiny Moore is inmiddels overleden). En we zien dat het nu wél aanslaat. We stonden in Paradiso en op de laatste editie van het North Sea Jazzfestival. Onze muziek komt oorspronkelijk uit 1936 en heeft invloeden van jazz, maar deze muziekstijl is ook heel belangrijk geweest voor de rock ‘n roll en rockabilly. Ook heeft deze muziek ervoor gezorgd dat de drums hun intrede deden in de countrymuziek.”

HOFLEVERANCIER
Hij is te verlegen om het zelf te zeggen, maar Berry kan Hofleverancier van het conservatorium genoemd worden (zo wordt hij in Kampen dan ook wel genoemd). Niemand heeft zoveel studenten zover gekregen om hier te studeren. Hij heeft de gave om mensen gek te maken met zijn passie voor muziek. “Ik hou ervan om mensen wat te leren”, komt er bescheiden uit. De Godfather van Kampen is heel gewoon gebleven.

Berry Selles – Godfather van de muziek in Kampen – Backline 2005

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *