Bigband Last Moment werd in februari 1972 in Kampen opgericht door Henk Meutgeert. Nadat The Gamblers in datzelfde jaar uiteen waren gevallen, besloot Henk een bigband te starten. Met in totaal 19 muzikanten, waaronder een aantal oud-leden van The Gamblers begon hij deze bigband. Daarnaast was de band samengesteld uit muzikanten en studenten uit Kampen, Zwolle en Emmeloord. Er werd onder andere gerepeteerd in de ruimtes van Het Gouden Hart in het stadspark van Kampen en verenigingsgebouw De Riette aan de Noordweg.

Op dat moment waren er nog geen 10 soortgelijke bigbands actief in Nederland, volgens een krantenartikel uit die tijd. Op vrijdag 29 september 1972 had de band haar eerste openbare optreden voor publiek in de aula van de Theologische Hogeschool aan de Oudestraat 6. Tijdens het zes uur durend programma kon het publiek kennismaken met de grote muzikaliteit van de Kampenaren. In 1973 gaf de band haar eerste uit de befaamde reeks Katerconcerten.

Last Moment was populair en groot tot ver buiten Kampen. In 1974 won de band het “Big Band Festival 1974” dat door de publieke omroep TROS werd georganiseerd in theater Tivoli in Utrecht. Onder andere hierdoor was Last Moment vaak op de publieke radio en televisie te horen en te zien. Bijvoorbeeld in het TV programma “Beeldspraak” van de NOS. Opnames hiervoor vonden plaats op dinsdag 29 oktober, uitzending vond plaats op zonder 3 november via TV-Nederland 1.

Ook het Jazz-radioprogramma Sesjun van de TROS zond regelmatig de muziek van Last Moment uit. Op 21 februari 1975 trad de band op in de Stadsgehoorzaal voor een radiouitzending van “Sesjun”. De bekende Belgische jazzmuzikant en mondharmonicaspeler Toots Tielemans werd hier speciaal voor gecontracteerd.

Bezetting:
Henk Meutgeert – muzikaal leider
Leo Torn – trompet
Wim Luisman – lead trompet
Karel van der Beek – drums

Bezetting oktober 1974:
Nico Karel – trompet
Jan Groenenberg – trompet
Jan Karel – trompet
Chiel Schoolder – trompet
Wim Luisman – trompet
Appie Schaap – saxofoon
Ernst Groenenberg – klarinet
Cor Corjanus – saxofoon
Luit Miedema – klarinet
Herman Zomer – saxofoon
Jan de Velde – saxofoon
Rob Veenhuizen – trombone
Gert Leurink – trombone
Harry Schrijer – trombone
Karel van der Beek – slagwerk
Gerry Bastiaans – gitaar
Joop van der Kamp – basgitaar
Hans Bos – piano
Jacques Bos – hoorn
Nico Karel – trompet
Joop Bremer – trompet
Hans Oosterwijk – trombone
Gerrit Leurink – trombone
Harry Schrijer – trombone
Gert van Veen- piano
Henk Heyink – trompet
Bas Munniksma – saxofoon
Vincent Rombouts – trombone
Gert van der Veen – percussion
Arnold Wellink – hoorn
Roy Kuschel – fluit
Ben Gerritsen – vibrafoon


FOTO’s:


 

One Reply to “Last Moment – bandpagina”

 1. https://youtu.be/bcCSJL22358

  Fameus optreden Last Moment met Toots!
  Vanuit de Stadsgehoorzaal in Kampen, Big Band Last Moment o.l.v. Rik Elings op 29 december 1977 met special guest Toots Thielemans.
  Last Moment uit Kampen was in die tijd onder leiding van de jonge talentvolle Rik Elings uit Zwolle, de toonaangevende Big Band in Nederland en won meerdere keren achter elkaar het Tros Big Band Festival. De meeste nummers waren door Rik zelf geschreven en gearrangeerd. Rik was slechts 25 jaar oud destijds en had het stokje overgenomen van Kampenaar Henk Meutgeert.
  Dit optreden werd live uitgezonden door de Tros voor het toen zeer geliefde jazzprogramma SESJUN.
  De in mei 2019 overleden Cees Schrama presenteerde SESJUN jarenlang op onnavolgbare wijze.
  (Stop die smoelschaaf, want zo heet zo’n ding, maar in je mond Toots ­čśë

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *