Het is een gezellige drukte als ik het appartement binnenkom. De kleinkinderen zijn vandaag even op bezoek bij opa. Een zorgzaam familielid zet koffie en thee en zorgt voor een versnapering. Ik heb vandaag afgesproken met Hein Tiben. Hein Tiben is de man die zo’n 70 jaar geleden de bekende Kamper band The Musical Sturgeons (2) heeft opgericht.

Heinrich Tiben werd 90 jaar geleden geboren in het West-Friese Medemblik. Toen Hein 9 jaar oud was, verhuisde familie Tiben in september 1941 naar Kampen. Vader Tiben was een wegen- en dijkenbouwer die werkte aan het inpolderen van de Zuiderzee. Hij kreeg zijn standplaats in Kampen, waar het gezin in de Boelestraat ging wonen. Sindsdien woont Hein al 81 jaar in Kampen, waar hij een indrukwekkend muzikaal leven opbouwde.

Wat kun je allemaal aan iemand vragen die zoveel heeft gezien en meegemaakt? Nou, aan meneer Tiben hoef je niet veel te vragen, hij heeft zijn verhaal voor vandaag goed voorbereid en al zijn foto’s geordend en de bijbehorende verhalen al uitgeschreven. Niet dat dat per se nodig is. Hij vertelt honderduit over zijn muzikale kameraden, herinneringen aan De Steur, de Schokband van zijn werkgever Schokbeton, gebroken accordeons, en de vele optredens die hij deed met The Musical Sturgeons met Gerard Lorist en Gerrit van de Wetering.

Na de oorlog begon Hein met accordeon spelen bij de EKAS, de Eerste Kamper Accordeon School. Hij kreeg daar les van Jo ten Hove, die met zijn Ten Hove Band regelmatig in de Stadsgehoorzaal optrad. Toen de drummer van EKAS ermee stopte en muzikaal leider Jo ten Hove met de handen in het haar zat, stapte Hein naar voren en wierp zich op als drummer, zonder ook maar ooit één slag gedrumd te hebben. Het ging hem goed af en zo begon zijn muzikale leven als drummer in verschillende bands.
Meneer Tiben vertelt me dat zijn passie voor drummen eigenlijk al jaren daarvoor aangewakkerd was. Toen hij als 6-jarig jongetje met zijn ouders naar een feestavond in Medemblik ging en alle gasten gezellig bij elkaar zaten, zat hij de hele avond op het podium gebiologeerd te kijken naar de drummer en zijn drumstel.

Hij ging drumlessen volgen bij het Stedelijk Orkest Kampen, waar tamboer Henk van Mierlo zijn leermeester werd. Na veel oefenen begon Hein in de eerste helft van de jaren ’50 samen met Gerard Lorist (saxofoon) en collega Gerrit van de Wetering (accordeon) een bandje. Ze noemden zichzelf The Musical Sturgeons. Die naam was al eerder gebruikt door een eerdere band, maar ze kregen toestemming om de naam te gebruiken.
Ze traden veel op in de kernen van de Noordoostpolder, onder andere in de Saaze in Kraggenburg, Koomen in Luttelgeest, Ens, Nagele, Marknesse, Emmeloord, Bant en Urk. Maar ook in zaal Urbana in Zwolle waren ze een graag geziene band. Na een aantal jaren succesvol met de Musical Sturgeons gespeeld te hebben, volgde een periode die Hein nu zelf omschrijft als een “rouwperiode”. Hij vertelt me over de tragische dodelijke ongevallen van Gerrit van de Wetering en Gerard Lorist.

Hein leerde nieuwe muzikale kameraden kennen en maakte een nieuwe start met mannen als Hans Sparreboom, Tonny van de Bos, Joop Albers en Ab Goosen. Hij speelde verder nog in een aantal naamloze bands met Klaas Baving (saxofoon), Henk Sinnema (piano), Joop Oldenhof (accordeon), Ab Goosen (bas en viool), multi-instrumentalist Jan Lorist, en Henk Drenth (piano).

Verder drumde Hein nog in de Kamper bands The Meteoors, de Kakroka’s (Kanis, Kroon en Kanis), de Free-Hei-Jo’s (Freek, Hein en Joop) en The Onions. Met The Meteoors en The Onions werd er veel opgetreden als dans- en showorkest op feestavonden. De Kakroka’s speelden regelmatig op zaterdagavonden in café ‘t Centrum van familie Koek. Op de zondagen traden ze op in IJsselmuiden. Maar vanwege de zondagsrust kon dat alleen in de Soos van het Parochiegebouw van de katholieke kerk. De Kakroka’s waren ook buiten Kampen erg populair en werden regelmatig in plaatsen als Nunspeet gevraagd om op bruiloften te spelen.

Er werd verder door het hele land opgetreden. Over de carnavalsfeesten in het zuiden van het land vertelt Hein mij een aantal mooie verhalen, die ik hier niet verder zal beschrijven.
Eén specifiek optreden is hem nog heel duidelijk bijgebleven. Hij vertelt over de avond in de Stadsgehoorzaal waar André van Duin als bandparodist optrad. Hein speelde die avond in een band waar Harry Nak de muzikaal leider was. Hij kan zich nu nog verbazen over de jonge Van Duin, die “peentjes stond te zweten” in de coulissen van de Stadsgehoorzaal.

Zijn accordeon van vroeger heeft hij nog, maar zijn drumstel heeft hij inmiddels van de hand gedaan. The Musical Sturgeons (2) zijn later voortgezet als The Sturgeons, waarmee het (tot zover bekend) de langstspelende band van Kampen is geworden. Dat is toch iets om trots op te mogen zijn.

FOTO’s:

Kakroka’s:

The Meteoors:

Free-Hei-Jo’s:


2 Replies to “Op bezoek bij…”

  1. Denk niet dat betreffende leermeester “Henk van Mierlo” in 1962 is geboren. Het moet volgens mij mijn vader zijn geboren in 1920 en overleden in 1975 !

    1. Bedankt voor deze correctie. Dit kan natuurlijk helemaal niet, dit is inderdaad een heel andere Henk van Mierlo. Ik ga het aanpassen.

Comments are closed.