Halverwege de jaren ’60 ontstonden er veel bandjes in de stad Kampen. Jongens die net van school kwamen luisterden veel naar engelstalige muziek op de radio van de Beatles, Rolling Stones, Elvis Presley en Cliff Richard. Ook Kampenaren Jan Elhorst en Wim Luisman raakten geïnspireerd om zelf een bandje te starten.

De jongens speelden op dat moment al samen bij muziekvereniging de Broederband en Wim kende wel een jongen van school waarmee ze een bandje konden beginnen. Henk Meutgeert was zijn naam en kon harmonium (traporgel) spelen. Henk werd gevraagd en Ab (Albert) van Sloten die basgitaar speelde, kwam er bij en maakte het nieuwe bandje compleet.

Met zelfgemaakte luidsprekers, tweedehands microfoons en een geleend orgeltje konden de jongens beginnen. Ze noemden zichzelf The Onions, ongetwijfeld een verwijzing naar de Kamper Uien. Voor een professionele uitstraling waren ze naar Amsterdam getogen om daar kanariegele jasjes te kopen als bandkleding.

Voor een gage van 75 gulden waren The Onions te huur voor “gezellige dans en amusementsmuziek” op bedrijfsfeestjes, verenigingsavonden en bruiloften. Gaandeweg ontwikkelde de band zich verder en kon er meer gevraagd worden.

Henk Meutgeert bleek een natuurtalent te zijn en ontwikkelde zich razendsnel tot een professioneel muzikant. Hij ging naar het conservatorium en werd later de oprichter van de Jazz Orchestra of the Concertgebouw. In Kampen startte hij de bigband Last Moment die later Big Band Kampen zou gaan heten, onder andere bekend van de befaamde Katerconcerten.

 

2 Replies to “The Onions”

 1. Wat leuk om dit terug te zien
  Nu als” Ridder van de orde van de Nederlandse leeuw”
  Uitgereikt in Huis ter Duin aan het eind van een concert op zondagmiddag 24 april.
  Ik heb hier nog vaak mijn geboortestad Kampen genoemd
  Hart, gr, Henk Meutgeert

  1. Henk, wat mooi dat je hometown Kampen niet vergeten bent en hier reageert. Zeer verdiend zo’n “riddering” !

   Mag ik je vragen om even een mailtje te sturen naar info@muziekarchiefkampen.nl ? Ik ben nog op zoek naar een foto die op je persoonspagina geplaatst kan worden.
   Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *