Gerry Bastiaans, wie kent hem niet? De karakteristieke Kamper gitarist, afkomstig uit voormalig Nederlands-Indië. 83 jaar is hij inmiddels en iedere Kampenaar van 40+ heeft hem wel eens een keer zien optreden; op een bruiloft, dansavond, een bedrijfsfeest of een andere feestelijke gelegenheid.

Gerry werd in 1939 in Indonesië geboren, en kreeg daar al veel amerikaanse muziek mee. Toen hij als dertienjarige jongen met zijn ouders naar Nederland vertrok, nam hij deze muzikale smaak met zich mee. Eenmaal aangekomen in Kampen, bleek hier volledig andere muziek populair te zijn. Er werd hier veel naar volksmuziek geluisterd, maar Bastiaans wilde meer van die amerikaanse muziek leren kennen. Hij ging daarom vaak langs bij de kazernes die Kampen rijk was en luisterde daar naar de muziek waar de militairen naar luisterden en speelden. Gelukkig bleken er meer Kampenaren te zijn met dezelfde muzieksmaak. Met een aantal van hen ging hij samen spelen, en zat hij in de band The Gamblers. Later ging Gerry in de Sturgeons en later in Mata Hari spelen, waar de meeste mensen hem nu nog van kennen.

Dat hij zijn roots nooit vergeten is, blijkt uit een project uit 2019. Hij nam een CD op met zes instrumentale songs, waarvan de opbrengst voor het goede doel bestemd was: een tehuis voor gehandicapte kinderen in Indonesië. Gerry herinnert zich nog goed hoe hij als kleine jongen door de kampongs liep en daar gehandicapte kinderen zag die vastgeketend waren en weggestopt werden voor de buitenwereld, “dat heeft me wel aangegrepen”.

Niels Kater interviewde hem in 2019 en maakte het volgende item voor RTV Oost:

2 Replies to “Gerry Bastiaans – een karakteristieke Kamper gitarist”

 1. Hoi Gerry,
  Het was leuk om het interview en het nummer dat je speelde op de guitar te zien en te horen.
  Ik ken je uit de tijd dat je in de Euro Beurs speelde. Ik had verkering met je broer Joop.
  Ben ook weleens bij jullie thuis geweest in Kampen.

  Met vriendelijke groet,

  Els Brouwer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *