In een grote verzameling bladmuziek kwam ik deze week de naam van componist Cor Mellema tegen. Na verschillende Kampenaren geraadpleegd te hebben, blijkt deze Cor Mellema een geboren Kampenaar te zijn. Hij werd op 22 september 1911 geboren als Cornelius Marten Mellema. De eerste 23 jaar groeide hij op in Kampen en was muzikaal erg actief. Zo werd hij als 11 jarig jongetje in 1923 lid van de Broederband, waar hij zich in korte tijd ontpopte tot een uitstekende trompettist.

Behalve bij de Broederband speelde hij ook in de bands van Kampenaren Jo ten Hove en Jacques Schutte. Om zich verder te ontwikkelen ging Mellema muziek studeren met trompet als hoofdvak. Zo wist hij al snel van muziek zijn beroep te maken en speelde hij vanaf 1932 al in verschillende amusements- en showorkesten.

Kampen werd waarschijnlijk te klein voor hem, want in 1934 verhuisde hij naar Amsterdam, net zoals Jacques Schutte dat een paar jaar eerder had gedaan. Cor ging daar spelen in het orkest van (eveneens geboren Kampenaar) Wim Elzendoorn en hij werkte samen met zanger en cabaretier Louis Davids. Later speelde hij in het radioharmonieorkest en van 1949 tot 1965 speelde hij in het orkest van de Nederlandse Opera.

Cor bleek een uitstekend componist en arrangeur te zijn. In de jaren ’60 ging hij bij muziekuitgeverij Molenaar uit Wormerveer werken, zo’n 20 kilometer van zijn woonplaats Amsterdam. Hij schreef verschillende composities en arrangementen die nu nog steeds wereldwijd worden gespeeld. Sail Away, Prima Vista, The Spirit of St. Louis zijn een aantal bekende voorbeelden van zijn hand. Nog weer later werkte hij bij Buma in Amsterdam.

En ondanks al die jaren in Amsterdam, bleef Kampen toch altijd wel zijn stad; hij bleef contact houden met zijn vrienden hier en dirigeerde regelmatig een orkest in Kampen. In 1976 werd hij nog benoemd als erelid van de Broederband.

Cor Mellema is 74 jaar oud geworden, in 1986 overleed hij op 7 januari in zijn woonplaats Amsterdam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *